Рубрики

Архів

Підстилка з гною

Молочний комплекс, що належить ТОВ «Кищенці» (с. Добра Маньківського р-ну Черкаської обл.), — один з найінтригуючіших об’єктів на молочній мапі України. Господарство вже багато років очолює голландець Кейс Хузінга. Для розвитку молочного напрямку наймає іноземців. Спочатку аграрії мало не з усієї країни приїздили в Добру дивитись, як у реконструйованих корівниках на похилій підлозі з глибокою підстилкою тримають корів і доять у власноруч спроектованій залі. Згодом цю ж само систему перенесли в новозбудоване приміщення, з’явилося нове доїльне обладнання, сучасний телятник (0–2 місяці), навіси для молодняка, силосні ями. Усе, що тут є, пройнято раціональністю і практичністю. В центрі уваги — комфорт і здоров’я тварин. Що далі?

Розбудова триває

«Глибока підстилка — то був перший крок і найдешевший спосіб змінити систему утримання й доїння, щоб перевірити, як працює безприв’язь. Вийшло. Стало зрозуміло, що виробляти молоко в Україні вигідно, але побудувати комплекс із нуля — шалені гроші. Ті зміни допомогли нам заробити кошти для розвитку. Навіть зараз робимо все покроково і поступово. Усе ще будуємось. Як бачите, на території ферми робочий безлад, — зустрічає нас менеджер молочного комплексу ТОВ „Кищенці“ Алан Бергхольдт.

Плануємо наростити стадо до 3,5 тисячі корів. З такого розрахунку й робимо всі необхідні зміни. Однією зі складових майбутньої ферми є установка для виготовлення підстилки з гною. Для нас це зовсім новий технологічний підхід, адже до цього використовували лише солому. Щойно завершили накриття з сендвіч-панелей для обладнання».

На іншому боці комплексу кипить робота: будується новий молочний блок. Почався монтаж каруселі на 80 місць.

«Роторна доїльна зала має запрацювати в перших числах грудня, якщо не буде збоїв. Не хотілось би починати при мінус 15, — жартує Алан. — Навколо роторної доїльної установки будуть лише добре ізольовані ролетні ворота. Взимку вони зачинятимуться, працюватиме опалення, влітку їх триматимуть відчиненими. Коровам, як і людям, потрібне чисте повітря».

Більше читайте в журналі «Молоко і ферма» № 5 (42), жовтень 2017

 Ctrl
20 кг сухої речовини — це 24 чи 35 кг молока?
30.10.2017
Ctrl 
Заготівля без помилок
17.08.2017

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»