Рубрики

Архів

Вирощування телят: вітчизняний досвід

На продовження обговорення теми вирощування ремонтного молодняка хочемо розповісти про досвід роботи племінної ферми СТОВ «Промінь» (Миколаївська обл.), де вдало поєднуються висока продуктивність і здоров’я худоби з ефективністю виробництва. Допоможе нам у цьому директор підприємства Сергій Євгенович Ясевін.

«За день на фермі народжується 5-10 телят. Вони досить великі, масою 40-50 кг, але отелення проходять легко. Допомога ветлікарів потрібна приблизно в 10% випадків. Це досягається завдяки добрій генетиці корів (підбираємо бугаїв за легкістю отелень), розвиненості кістяка (правильний догляд і годівля з народження для високих приростів, доброго розвитку скелету і формування відповідної ширини тазового проходу), а також правильній годівлі під час лактації і сухостою, щоб не було занадто крупних плодів», — розповідає Сергій Євгенович.

Перші години життя

У пологовому відділенні робітники (без спеціальної ветеринарної освіти) працюють у три зміни. Вони доглядають за коровами пізнього сухостою, підгортають корм і приймають отелення.

Як тільки в корови помічають первинні ознаки отелення, її переганяють у підготовлений продезінфікований бокс зі свіжою підстилкою (дезінфікують і міняють підстилку після кожного отелення). Одразу дістають із морозильної камери молозиво і кладуть на водяну баню для розморожування, що займає близько 40 хв.

Таким чином, на момент, коли корова розтелилася, молозиво вже розморозилось, і через 30 хв., або максимум годину, новонароджене теля отримує першу порцію молозива (3 л) через зонд. «Раніше ми дотримувалися стандарту дві години, потім побачили, що технологічно можна вкластися в годину, тому й поставили собі таку мету. У цей проміжок часу молозиво максимально засвоюється телям і формується хороший колостральний імунітет. Це один із факторів того, що в нас усього 7% телят від народження до 2-місячного віку хворіють на діарею і пневмонію. Усе молозиво перевіряється, робимо це колостриметром», — пояснює фахівець.

Приблизно півтори-дві години теля перебуває біля корови, вона його облизує. Потім, в холодну пору року на 2-3 години воно потрапляє в окрему клітку з обігрівачем для підсушування, а влітку одразу в індивідуальний будиночок на спеціальний відкритий майданчик.

Більше інформації читайте в журналі «Молоко і ферма» № 1 (44), лютий 2018

 Ctrl
Власна переробка і створення доданої вартості
28.02.2018
Ctrl 
Свій шлях
28.02.2018

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»