Рубрики

Архів

КСК і якість молока

Кількість соматичних клітин — один з основних індикаторів якості молока, який сигналізує про інфекцію у вимені. В 95% неінфікованих тварин у стаді КСК окремої корови буде нижча за 100 тис./мл. Як на практиці досягти такого рівня і як від нього залежить прибутковість ферми, розповів експерт із молочного тваринництва GD Animal Health Ріан ван Егмонд під час Нідерландського дня молока, що відбувся 25 вересня у ТОВ «Кищенці» на Черкащині.

Скільки треба?

Показник кількості соматичних клітин у молоці є цінним інструментом для виробника, який дбає про якість сировини. Однак щоб його правильно використовувати, слід розуміти, який рівень вважається нормальним і про що свідчить його підвищення.

Графік 1 відображає оптимальний рівень соматичних клітин для корів та нетелей. Якщо в стаді всі корові здорові, то КСК не перевищуватиме 100 тис./мл упродовж лактації. Рівень до 100 тис. свідчить, що інфекція у вимені відсутня. Та коли він становить понад 200 тис., це значить, що бактерія у вимені активувала імунну систему корови, в результаті чого в молоці зросла кількість соматичних клітин. Вимірювання КСК — дешевий і простий спосіб з’ясувати, чи є у вимені інфекція.

Більше інформації читайте в журналі «Молоко і ферма» № 5 (48), жовтень 2018.

 Ctrl
АВМ офіційно відкрила Перший молочний кооператив та підсумувала рік роботи Uman Labs
25.12.2018
Ctrl 
Українська яловичина: нові перспективи
12.11.2018

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»