Рубрики

Архів

В Україну прийшло свято молока

Дмитро Симонов

Завдяки Асоціації виробників молока цього року Україна приєдналася до святкування Всесвітнього дня молока. Це відбулося на Співочому полі в Києві, де в перший день літа зібралося близько 30 тисяч киян та гостей столиці.

Яких лише фестивалів не проводили в Україні за останні 10-15 років!Туристи щороку стають дедалі вибагливішими і тому кожне місто й містечко намагається придумати власну цікавинку, щоб догодити гостям і заохотити приїхати ще й наступного року. Останнім часом особливо популярними стали гастрономічні фестивалі, зокрема присвячені вареникам, дерунам, салу, меду, вину тощо.

Чи не єдиний харч, який донедавна не мав власного свята, — молоко. Така «дискримінація» виглядає несправедливою. Адже саме воно впродовж багатьох тисяч років відігравало надзвичайну роль у житті людей, саме воно є першою їжею, яку отримує новонароджена дитина, і саме без нього неможливо уявити здорове життя сучасної людини. Так, уже далекого 2001-го Продовольча та сільськогосподарська організація Об’єднаних Націй (ФАО) вирішила віддати належне цьому унікальному продуктові, запровадивши Всесвітній день молока.

1 червня обрали не випадково — адже це Міжнародний день захисту дітей. Для дитячого організму молоко й молочні продукти особливо важливі. Отож нині День молока святкують майже у 40 країнах.

Тим часом в Україні ситуація зі споживанням молока залишається невтішною. Якщо за радянських часів середньостатистичний громадянин щороку вживав його понад 300 кг (у вигляді самого молока та різних продуктів із нього), то нині цей показник, за різними оцінками, впав до 155-215 кг. А це в півтора—два рази менше від фізіологічно обґрунтованої норми. На жаль, це негативно впливає на здоров’я нації.

Тому на початку минулого року Асоціація виробників молока (АВМ) започаткувала загальнонаціональну кампанію «Я люблю молоко». Її мета ― популяризація молока як запоруки здорового способу життя. В рамках цієї програми діти з різних куточків України відвідують сучасні молочні господарства та молокопереробні підприємства. Також завдяки АВМ учні молодших класів у кількох областях України щодня безкоштовно отримують молоко.

Новою сторінкою кампанії «Я люблю молоко» стало проведення першого в історії України Дня молока. Як уже зазначалося, 1 червня на Співочому полі в Києві зібралося близько 30 тисяч киян та гостей столиці. З самого ранку тут можна було зустріти людей різного віку, переважно цілими сім’ями. Але, певно, ніхто не зміг відчути атмосферу свята так, як діти. Для них організатори передбачили безліч розваг і конкурсів. Фішкою став майстер-клас із малювання фарбами на молоці. А ще всі охочі могли випробувати себе у майстерності доїння корови під керівництвом досвідчених тваринників.

Більше інформації читайте в журналі «Молоко і ферма» № 3 (16), червень 2013

 Ctrl
Національний день ферми
25.09.2013
Ctrl 
У пошуках «зірки», або Особливості національного полювання на ветеринарів
13.05.2013

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»