Рубрики

Архів

Скасування молочних квот у ЄС. Наслідки для України

Тетяна Антоненко, International Dairy Magazine

Уже не перший рік міжнародна молочна спільнота, особливо європейська, обговорює можливі наслідки скасування квот на виробництво молока в ЄС. В аналітичних звітах прижився термін «постквотний період». Урегулюванням можливих сценаріїв розвитку молочної галузі після 2015-го року займається і Європейський парламент. Правда, не без критики з боку фахівців. Бізнес теж не стоїть осторонь: величезні інвестиції в обладнання для виробництва сухого молока свідчать, що переробка, схоже, готується до молочного цунамі. Хоча й існує думка, що фермери не зможуть настільки суттєво збільшити виробництво молока.

Торік в Україні виробили 11,4 млн. т молока. З них переробили 4,7 млн. т. Прогнози обнадійливі — виробництво вітчизняного молока, хоч і без вражаючих стрибків, повинно збільшуватися.

Як зміни на світовому ринку, зумовлені скасуванням квот у Європі, можуть вплинути на розвиток українського молочарства?

Прогнози Організації з агровиробництва та харчових продуктів (FAO, Food and Agriculture Organization), а також інших аналітичних груп свідчать, що в 2015-2020 рр. світове виробництво молока збільшиться на 65 млн. т. Майже половину цього приросту забезпечить Індія, приблизно 20% — Китай, у США виробництво зросте на 8 млн. т., а в ЄС — на 7 млн. Але навіть таке «незначне» зростання хвилює фермерів і переробників Європи, а дебати щодо прийдешніх змін на «безквотному» молочному ринку не вщухають.

Більше інформації читайте в журналі «Молоко і ферма», № 4 (17), серпень 2013

 Ctrl
Еміль ван Хаарен. Будуємо козину ферму і перспективний бізнес
25.09.2013
Ctrl 
Порівняльний аналіз жирів, використовуваних у годівлі великої рогатої худоби
25.09.2013

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»