Рубрики

Архів

Еміль ван Хаарен. Будуємо козину ферму і перспективний бізнес

З року в рік у світі зростає споживання молочних продуктів, виготовлених із козиного молока. Традиційно їх використовують для людей похилого віку, хворих, немовлят і дітей, які мають алергію на коров’яче молоко. До того ж, козине молоко поживніше, ніж коров’яче. Про те, як зробити корисні продукти доступнішими для українців та яких правил слід дотримуватися тим, хто розвиває цей бізнес, ми запитали в Еміля ван Хаарена, всесвітньо відомого експерта з козівництва та вівчарства. У його послужному списку ціла низка успішних проектів у різних куточках світу. Наймасштабніший, із них він реалізував у Саудівській Аравії — там є ферма на 15 тис. кіз. 

— Пане Емілю, з чого слід починати тому, хто вирішив зайнятися козиною чи овечою фермою?

Головне підібрати здорових тварин. Мені доводилось працювати з українськими виробниками, а тому достеменно знаю, що в Україні нині нема потужних ферм, де можна було б придбати достатню кількість поголів’я. Якщо хтось і продає, то це 10-15 тварин, не більше. Цього, звісно, замало, якщо, приміром, ідеться про ферму на 1000 дійних кіз. Тому передовсім слід подбати про завезення тварин із інших країн. Наприклад, Німеччини чи Франції. Та перш ніж купувати й завозити тварин, їх треба ретельно перевірити.

— Скільки землі потрібно для ферми на 1000 дійних кіз, якщо планувати власне кормовиробництво?

Якщо ви хочете мати таку ферму, максимальне навантаження — від 17 до 23 дійних кіз на гектар. Точна чисельність залежатиме від якості землі й напрямку виробництва — традиційне чи органічне. Отож, якщо ви розраховуєте на 1000 голів дійного стада і власне виробництво зернових, сіна й соломи, вам знадобиться приблизно 59 гектарів. Така формула найкраще підходить для Голландії. Це повязано з особливістю кліматичних умов і врожайністю кормових культур.

Для України оптимальним є навантаження у 10-15 дійних кіз на гектар. Значить, для ферми на 1000 голів знадобиться 100-150 га.

— Кіз обов’язково пасти чи можна утримувати в загонах?

—У Західній Європі фермери не пасуть кіз, бо не мають достатньо угідь. Виробничий майданчик може займати 0,5 га, де кіз утримують в загонах. Для тварин створюють належні умови, дотримуючись певного температурного й світлового режиму та забезпечуючи хороше провітрювання. Тому кози не відчувають ніякого дискомфорту.

У Франції ж, наприклад, кіз випасають на екофермах. Утім, господарі зазначають, що коли тварин утримувати в стійлах, вони дають більше молока.

Звісно, вам вирішувати, як утримувати тварин, але я можу стверджувати, що впродовж п’яти лактацій коза впевнено почувається й у стійлі.

— Виробництво якого молока рентабельніше: козиного чи овечого?

— Які особливості проектування приміщень для утримання тварин в різних

кліматичних зонах?

— У скільки обійдеться ферма на 1000 кіз «під ключ» і який термін окупності

проекту?

— Яких прийомів із годівлі тварин ви б порадили дотримуватися?

— Яке обладнання для доїння, годівлі та утримання слід обрати, щоб ферма була

рентабельною?

— Що краще: реконструювати старе приміщення чи будувати нове?

— А на який кінцевий продукт краще налаштовуватися — на молоко чи сир?

На ці та інші питання читайте відповіді у журналі «Молоко і ферма», № 4 (17), серпень 2013

 Ctrl
Просо та сорго в раціонах молочної худоби
25.09.2013
Ctrl 
Скасування молочних квот у ЄС. Наслідки для України
25.09.2013

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»