Рубрики

Архів

Продукти переробки ріпаку в годівлі молочної худоби

Марія Ярошко, магістр МВА

Протеїнові компоненти раціону — найдорожчі, порівняно з усіма іншими. На закупівлю кормів, багатих на протеїн (таких як соєвий шріт чи кормові дріжджі), припадає левова частка витрат. Через це господарства зацікавлені замінити ці інгредієнти дешевшими, але такими, які негативно не позначаться на фізіології тварин. Виграшною альтернативою дорогим протеїновим компонентам раціону є продукти переробки ріпаку, зокрема макуха.

Коли йдеться про фізіологічні особливості худоби, слід пам’ятати, що просто її нагодувати цього замало. Необхідно зважати на особливості перетравлення і засвоєння корму, щоб створювати оптимальні умови для відповідних процесів у передшлунках. Мікроорганізми, які живуть у рубці, живляться за рахунок розщеплення клітковини грубих кормів та аміаку, який утворюється при розкладанні сирого протеїну. Тому, щоб успішно задовольнити потреби мікрофлори у живильному субстраті, до раціону можна успішно додавати відходи олійного виробництва, зокрема вже згадану ріпакову макуху.

Поживний уміст

Ріпакова макуха містить високоякісні амінокислоти, серед яких достатня частка лізину та метіоніну. Саме тому цей компонент корму можна прирівняти до соєвої дерті та шроту, які вже зарекомендували себе як високоякісні протеїнові корми. До того ж у ріпаковій макусі близько 45% амінокислот є незамінними. Це практично дорівнює показнику сої (51%). Соєвий амінокислотний профіль переважає ріпаковий лише за вмістом лізину, але при цьому містить менше сірковмісних компонентів — цистину та метіоніну. Така характерна риса ріпакового протеїну сприяє кращому перетравленню клітковини у передшлунках жуйних, що позитивно позначається на їх здоров’ї та на молочній продуктивності.

Загальний вміст протеїну в ріпаковій макусі може сягати 40%. У перерахунку на абсолютну суху речовину — не менше 37%. До того ж масова частка сирої клітковини не повинна перевищувати 16%. В одному кілограмі сухого залишку макухи також міститься близько 6 МДж/кг чистої енергії та понад 300 г/кг загального протеїну з добрим протеїновим балансом. При цьому слід пам’ятати, що ріпаковий протеїн має високу розщеплюваність у передшлунках, але, збалансувавши раціон достатньою кількістю так званого «байпасного» (прохідного) протеїну, цю проблему легко усунути. Крім того, ріпакова макуха містить поліненасичені жирні кислоти — лінолеву та ліноленову, які відіграють важливу роль в обмінних процесах і необхідні для забезпечення високої продуктивності. Також ріпакова макуха є багатим джерелом мікроелементів, серед яких залізо, фосфор, кальцій, цинк та інші. Окрім того, вона містить цілу низку біологічно активних речовин, таких як біотин, фолієва кислота та холін.

Більше інформації читайте у журналі «Молоко і ферма» № 5 (18), жовтень 2013 рік

 Ctrl
Антикетозна програма
25.10.2013
Ctrl 
Новітні технології в молочному козівництві та вівчарстві
25.10.2013

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»