Рубрики

Архів

Пивна дробина в раціоні худоби

Юрій Сівов, консультант КЦ АВМ

Відходи харчової промисловості використовують для годівлі худоби, щоб здешевити вартість раціонів, а також збільшити їх поживність. Деякі такі продукти є джерелом неперетравного в рубці протеїну. Інші можуть бути альтернативою грубим кормам і завдяки їх застосуванню можна збільшити в раціоні вміст клітковини. З огляду на унікальний поживний склад, відходи харчової промисловості, зокрема пивну дробину, широко використовують як інгредієнти для збалансованого раціону.

Пивоваріння асоціюється з виробництвом цілої низки побічних продуктів ― вологої або сухої пивної дробини, сухих пивних дріжджів тощо. Найчастіше використовують пивну дробину. Її згодовують жуйним і моногастричним тваринам (останнім переважно в сухому вигляді). Пивна дробина ­ ― це, зазвичай, зерно ячменю. Але, залежно від виробника, може бути й кукурудза, пшениця чи рис. Продукт багатий на білок (25-30% у сухій речовині) та клітковину. Водночас зернові відходи пивоваріння бідні на кальцій та калій, тому під час їх згодовування варто використовувати мінеральні добавки.

Волога пивна дробина, коли залишає пивоварню, є, по суті, стерильним продуктом. Її виготовляють із високоякісного харчового зерна й інтенсивно нагрівають під час пивоваріння. Те, що зерно нагрівають, робить його смачнішим і підвищує в ньому вміст неперетравного або байпасного протеїну. Суху пивну дробину вважають одним із кращих джерел байпасного протеїну (але протеїн бідний на лізин) і водорозчинних вітамінів для великої рогатої худоби. Це пов’язано з інтенсивністю та тривалістю дії на зерно високої температури під час висушування зернових відходів пивоваріння.

Вологу пивну дробину краще використовувати у господарствах неподалік од пивзаводів. Адже вона містить багато вологи (75-80%) і витрати на транспортування можуть бути чималими. Разом із тим те, що в ній багато вологи, може бути й перевагою для тих виробників, де якість води і забезпеченість нею не найкращі. Високий вміст вологи поліпшує смак корму й водночас може стримувати споживання. Тому радять згодовувати її по 12-15 кг на корову щодня.

Волога пивна дробина має ще одне слабке місце — термін зберігання. Влітку її треба використати впродовж двох-п’яти днів. Взимку виробники матимуть більше часу — трохи більше двох тижнів. Утім, вихід є. Вологу пивну дробину можна зберігати довше у силосних ямах чи рукавах. Правила приготування кормосуміші з вологою пивною дробиною такі ж, як і для силосу.

Більше інформації читайте в журналі «Молоко і ферма» № 6 (19), грудень 2013.

 Ctrl
Шредледж: із чим його їсти?
09.01.2014
Ctrl 
Роль захищених жирів у харчуванні дійного стада
09.01.2014

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»