Рубрики

Архів

Роль підстилки в утриманні великої рогатої худоби

Марія Ярошко, магістр МВА

Багато молочних господарств України вже відмовилися від прив’язного утримання худоби або поступово переходять до вільного чи безприв’язного. Воно зустрічається переважно в двох видах: утримання в секціях на глибокій підстилці або в боксах. За таких умов тварини мають можливість вільно рухатися по приміщенню та на вигульних майданчиках. Це покращує їхнє здоров’я, а також дає можливість підвищити механізацію основних виробничих процесів у корівнику, як-то: доїння, прибирання, роздача кормів. Значно скорочуються енерговитрати і трудозатрати, та й тварини почуваються краще.

Від прив’язного до безприв’язного утримання

Коли ми переводимо корів на безприв’язне утримання, потрібно пам’ятати, що зміна умов означає для них великий стрес. Він пов'язаний з вільним контактом між тваринами в стаді, визначенням соціального статусу та нової поведінки, зміною мікроклімату та перебігу виробничих процесів. Найважче такий стрес переносять спокійні високопродуктивні корови, яким необхідно споживати більше корму і мати достатньо часу для відпочинку та перетравлення спожитого. Досить часто в нових корівниках вони попадають на нижчі сходинки ієрархії в стаді й не можуть забезпечити собі попередні умови існування. Як наслідок, стрес та зміни в утриманні негативно впливають на їхнє здоров’я, а це зумовлює зниження продуктивності.

Отже, при зміні технології утримання коровам потрібен час на звикання. Чим більші зміни і чим старші корови, тим довшою буде адаптація. Для дійного стада звикання до змін — від теплих прив’язних приміщень до відкритих безприв’язних — може тривати два-три роки, а для молодняка — до року. Тож у нові приміщення доцільніше переводити молоде стадо, яке вже змалку звикло до вільного утримання, аніж різко перевчати існуючий продуктивний гурт корів.

При різних технологіях утримання корів задля скорочення впливу на них стресових факторів у приміщеннях мають бути створені комфортні умови. Не остання роль тут належить зручності під час відпочинку. Важливими чинниками є, по-перше, достатній простір — не менше 4-5 м2на голову при безприв’язному утриманні в секціях, а по-друге, належне обладнання місця для відпочинку. Слід створити такі умови, щоб тварини відпочивали не менше 12-14 годин. Це позитивно впливатиме на молокоутворення, бо саме під час відпочинку тварини жують жуйку (близько 70% поголів’я).

Більше інформації читайте у журналі «Молоко і ферма» № 1 (20), лютий 2014.

 Ctrl
Валерій Самофал: «Ми прагнемо створити чесні й прозорі правила гри на українському ветеринарному ринку»
11.03.2014
Ctrl 
Яка різниця між силосним та зерновим гібридом?
11.03.2014

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»