Рубрики

Архів

Валерій Самофал: «Ми прагнемо створити чесні й прозорі правила гри на українському ветеринарному ринку»

Розмову вела Ольга Зарицька

Запитайте в першого стрічного, чи вірить він у чесний та порядний бізнес. У відповідь, скоріш за все, почуєте: «Ні!» Не тому, що надійних компаній на ринку немає, а тому, що охочих заробити швидко й у будь-який спосіб чимало. Найважче у такій ситуації новачкам, хоч би які благородні наміри вони мали. І гаслами та високими словами тут не обійдешся. Потрібні переконливі факти та задоволені клієнти. Про становлення, розвиток і успіхи ще зовсім молодої компанії «ДК ВЕТ» розповідає читачам журналу «Молоко і ферма» її директор Валерій Самофал.  

— Валерію Анатолійовичу, кому належить ідея створення компанії з дистрибуції ветпрепаратів, що спонукало до цього і як давалися перші кроки?

Щоб зрозуміти, для чого було створено компанію «ДК ВЕТ», треба проаналізувати, як розвивався сільськогосподарський ринок України загалом і ветеринарний зокрема. Так історично склалося, що соціально-економічні умови в країні наприкінці минулого, та й на початку нинішнього, століття не дуже сприяли розвиткові сільськогосподарського виробництва. Ринок розвивався хаотично, зникла довіра: фермери перестали вірити державі, один одному і комерційним компаніям. Великою проблемою була якість ветеринарних препаратів. Середній фермер, не маючи доступу до найсвіжішої інформації і сучасних технологій, купував те, що пропонували у найближчій ветаптеці в районному центрі. Таким станом речей не скористався хіба що ледар. Ліки для тварин продавали за націнками роздрібної торгівлі. Про якісь вигідні умови для виробника тваринницької продукції навіть не йшлося. Гірше того, він купував товар сумнівної якості за найвищою ціною.

Два роки тому господарства – члени Асоціації виробників молока оцінили ситуацію й одразу ж відреагували: було вирішено створити кооператив. Утім, законодавство України не передбачає створення таких об’єднань юридичними особами. Тож залишався один вихід: зареєструвати окрему юридичну особу, яка забезпечуватиме господарства асоціації необхідними ветеринарними та біологічними препаратами, в тому числі вакцинами, а також інструментарієм, за вигідними для виробників цінами.

Самі розумієте, коли на ринок виходить новий гравець та ще й намагається вплинути на якість товарів і ціноутворення, ставлення до нього, м’яко кажучи, неоднозначне. Тому історію нашої компанії безхмарною не назвеш.

Чи змінився ринок ветпрепаратів в Україні за час існування «ДК ВЕТ»?

— На перший погляд, нічого надзвичайного не сталось. Відбувається звичайне становлення ринку, як і в будь-якій іншій країні світу. Спочатку він був хаотичним, з високими цінами і ще більшими націнками у дистриб’юторському ланцюжку. Коли ми прийшли на ринок, то почали працювати з дуже низькими націнками на препарати. Бо в нас дещо інша мета порівняно з іншими аналогічними компаніями. Тоді й усім іншим гравцям ринку довелося знижувати ціни.

До речі, з того часу, коли ми зафіксували певну націнку для господарств АВМ та інших, з якими також працюємо, вона не змінилась і залишається вигідною.

— А що відбулось із цінами?

— Років два тому компанії-постачальники могли заробляти на господарствах від 40 до 60%, інколи маржа сягала 70%. Такі націнки допустимі, але, як на мене, це не зовсім етичне ведення бізнесу. Хоч би чим ти займався, треба поводитись достойно і контролювати свій апетит; думати не лише про сьогоднішній день, а й про майбутнє компанії через п’ять, десять і більше років. За перших півтора року нашої роботи ціни на ринку знизилися приблизно на 30%. Звісно, ми «задавали тон», й інші дистриб’ютори також змушені були спускати ціни.

Нині з компанією «ДК ВЕТ» працює близько 10% українських сільськогосподарських підприємств, але виграли всі учасники ринку. Тепер вони можуть купувати ветеринарну продукцію дешевше порівняно з попередніми роками.

— Етична складова — це важливо. Завдяки чому виживаєте при таких низьких націнках?

— Працювати складно, але таким є рішення загальних зборів асоціації. Від нього не відступаємо. Команда компанії докладає чимало зусиль, щоб оптимізувати роботу. Тримаємось на плаву завдяки великим обсягам і зниженню непрофільних затрат.

¾ Якою нині є компанія «ДК ВЕТ»? 

— Цьогоріч ми святкуємо два роки від дня народження. Наша компанія — це організм, який росте й розвивається. Ми знаємо, для чого працюємо. У «ДК ВЕТ» є місія: створити чесні правила гри на ветеринарному ринку України і зробити його партнерським для фермера. Працюємо відкрито й прозоро. У будь-який момент можемо надати нашим партнерам з асоціації звітність, показати баланси й націнки.

Головне завдання, яке ставила АВМ перед компанією з самого початку, — забезпечення якісними препаратами — вже реалізується. За два роки роботи ми не отримали жодної скарги від господарств щодо низької якості товару. А завдяки консолідації закупівель усіх членів асоціації ми домоглися зниження затрат на придбання ветеринарної продукції для кожного окремого господарства.

— Що слугує гарантією якості?

¾ Чи потрібні додаткові дослідження та перевірки якості препаратів?

— Який запас продукції мають на складі?

— Хто основні клієнти компанії?

— Як доставляють препарати?

— Чи завжди фермер задоволений співпрацею з компанією?

— Чи можуть фермери розраховувати на якісь особливі умови оплати ветпродукції?

— Чи долучаються до реєстрації нових препаратів в Україні?

— Як поставились фармацевтичні компанії до появи на українському

ветеринарному ринку ще одного дистриб’ютора?

— Що є головним здобутком компанії і які в неї плани?

На ці та інші питання шукайте відповіді у журналі «Молоко і ферма» № 1 (20), лютий 2014.

 Ctrl
Системи охолодження повітря в корівниках
11.03.2014
Ctrl 
Роль підстилки в утриманні великої рогатої худоби
11.03.2014

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»