Рубрики

Архів

Системи охолодження повітря в корівниках

Володимир Томов, керівник ЗАТ «Елтрон», Болгарія

Системи для підтримання мікроклімату в корівниках є однією з найбільш економічно доцільних інвестицій. Обладнання для вентилювання й охолодження повітря дає змогу отримувати постійні надої молока не тільки влітку, а й восени, оскільки зменшення продуктивності тварин через спеку спостерігається впродовж тривалого періоду.

Усі ми знаємо, що оптимальна температура для молочної великої рогатої худоби близько 10º С. Звичайно, домогтися таких показників улітку неможливо, але системи регулювання мікроклімату сприяють значному зниженню температури. При цьому вологість повинна бути близько 70%, а швидкість руху повітря не перевищувати 2 метри на секунду. Зниження температури на тлі утримання в нормі інших параметрів є непростим завданням і водночас протиріччям. Тому підхід до охолодження худоби має бути професіональним і всебічним.

Використання систем для підтримання мікроклімату актуальне для всіх вікових груп тварин. Звісно, результат від їх застосування на дійних коровах відразу видно по надоях. Але системи ефективні також і для сухостійних корів. Через підвищення температури вони гірше їдять, і при цьому спостерігаються метаболічні розлади в організмі, тому надої на початку та в пік наступної лактації будуть нижчі. Що стосується молодняка, то за високої температури довкілля телиці повільніше набирають вагу, тому й запліднювати їх будемо пізніше. Наслідок — перевитрати корму. Наприклад, якщо на фермі утримують 200 голів ремонтного молодняка, то при зволіканні з заплідненням на один місяць і щоденних перевитратах 12 грн. на голову збитки можуть досягти більше 70 тис. грн. на рік.

Більше інформації читайте у журналі «Молоко і ферма» № 1 (20), лютий 2014.

 Ctrl
Вірусна діарея великої рогатої худоби
11.03.2014
Ctrl 
Роль підстилки в утриманні великої рогатої худоби
11.03.2014

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»