Рубрики

Архів

Вірусна діарея великої рогатої худоби

За матеріалами компанії IntervetInternational B.V.

Вірусна діарея великої рогатої худоби — одна з найпоширеніших хвороб на молочнотоварних фермах світу. Не оминула вона й українські господарства. Захворювання на вірусну діарею веде до значних економічних збитків. Повністю позбутися проблеми неможливо, але існує ціла низка заходів, які допоможуть знизити захворюваність тварин і, водночас, заощадити кошти. Пропонуємо читачам системний підхід до вирішення проблеми — від аналізу причин виникнення цієї хвороби й до розробки програми протидії їй.

Етіологія та епідеміологія

 

Збудник вірусної діареї великої рогатої худоби (ВД ВРХ) — це РНК-геномний вірус родини Flaviviridae роду Pestіvirus. Визначення «хвороба слизових оболонок» є синонімом для тих випадків вірусної діареї, коли присутні ознаки змін слизової оболонки шлунково-кишкового тракту худоби.

Велика рогата худоба є природним носієм вірусу ВД ВРХ. Він передається від тварини до тварини через усі види виділень. Тільна корова може інфікувати свій ембріон через плаценту. Вірус може потрапити в організм тварини назальним або оральним шляхом. Найважливішим фактором у поширенні ВД ВРХ є тварини-вірусоносії. Вони розповсюджують вірус у великих кількостях усе своє життя. Це веде не тільки до поширення клінічної хвороби у всьому стаді, а й до появи телят-вірусоносіїв, через що рівень інфікування залишається високим.

Вірус може потрапити в стадо разом із придбаними тваринами-вірусоносіями (гостра або хронічна стадія), а також із тільними коровами з телятами-вірусоносіями в утробі. Серйозною небезпекою поширення хвороби є контакти тварин на ринках, виставках та пасовищах. Вірус можуть розповсюджувати також вівці, кози та дикі жуйні тварини. Навіть кровососні комахи можуть бути джерелом інфекції. Також дуже важлива гігієна на виробництві — це стосується шприців, рукавичок. Ризик поширення ВД ВРХ присутній також при проведенні штучного запліднення та трансплантації ембріонів. Вірус може уражати і свиней та овець, але тільки у великої рогатої худоби проявляються клінічні симптоми захворювання.

Більше інформації читайте у журналі «Молоко і ферма» № 1 (20), лютий 2014.

 Ctrl
Заготівля високоякісних грубих кормів: важливі аспекти
05.05.2014
Ctrl 
Системи охолодження повітря в корівниках
11.03.2014

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»