Рубрики

Архів

Заготівля високоякісних грубих кормів: важливі аспекти

За матеріалами ТОВ «КЛААС Україна»

Грубі корми повинні бути високоякісними, і це не ставить під сумнів жодне господарство. Втім, шляхи досягнення високої якості корму часто стають предметом дискусії між фахівцями різних виробничих напрямків та керівництвом господарства. На перший погляд, це цілком логічно, адже мотивація в агронома, інженера чи зооінженера суттєво відрізняється. Одного більше цікавить ціна, другого — вартість запчастин, а для третього пріоритетом є якнайбільша врожайність і кількість кормів у натуральному вираженні та ще й у перерахунку на гектар. Але що б не виросло на гектарі, молоко отримаємо тільки з того, що з’їсть корова.

Саме тому пропонуємо розглянути більш детально ті аспекти технології заготівлі грубих кормів, які викликають гарячі дискусії, а думки фахівців щодо цього діаметрально протилежні.

Час укосу

Оптимальною стадією для початку скошування люцерни є фаза бутонізації. Коли люцерна входить у фазу цвітіння, її урожайність буде вищою, ніж у фазі бутонізації. Водночас уміст білка та енергії суттєво знижується. І навіть якщо врожайність та вміст білка на одиницю площі будуть вищими у фазі цвітіння (вирощування люцерни на поливі), від цього споживання корму коровою не збільшиться (див. порівняльну таблицю).

Порівняльна таблиця

ПоказникФаза бутонізаціїФаза цвітінняКоментар
Урожайність зеленої маси, прив’яленої до вологості 65%, т/га 12 18 Урожайність у фазі цвітіння за оптимальних умов та достатньої кількості опадів може бути вищою на 50%, ніж у фазі бутонізації.
Вміст білка в сухій речовині, % 20% 14% Вміст білка суттєво знижується через зменшення пропорцій листя та грубої стеблової частини.
Вміст сухої речовини при вологості 65% під час збирання, т/га 4,2 6,30  
Вміст білка, т/га 0,84 0,88 Вміст білка в перерахунку на ГЕКТАР вищий на 5% у фазі цвітіння (у даному прикладі).
Вміст білка в тонні корму, т 0,07 0,05 Вміст білка в перерахунку на ТОННУ СІНАЖУ більш як на 40% вищий у фазі БУТОНІЗАЦІЇ.
Кількість молока, яку можна отримати з тонни такого корму, літрів 864 605 Збільшення надою з ОДНАКОВОЇ кількості корму, скошеного у фазі БУТОНІЗАЦІЇ, — понад 40%.
Вартість цієї кількості молока (при закупівельній ціні 4,70 грн./л), грн. 4062 2843 Кожна тонна корму, скошеного у фазі БУТОНІЗАЦІЇ, приносить додатково понад 1000 грн.

Більше інформації читайте у журналі «Молоко і ферма» № 2 (21), квітень 2014 р.

 Ctrl
Сироватка в годівлі худоби
05.05.2014
Ctrl 
Вірусна діарея великої рогатої худоби
11.03.2014

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»