Рубрики

Архів

Як події в Україні впливають на молочну торгівлю й розвиток галузі

Тетяна Антоненко, International Dairy Magazine

Трагічні події, що розгортаються в Україні та навколо неї, не можуть не впливати на економіку країни та інтенсивність її міжнародних торгових зв’язків. Протягом останніх років з різним ступенем активності, залежно від низки чинників, відбуваються так звані «сирні війни» між Росією та Україною. Ні для кого не секрет, що, крім питань якості та сертифікації, політика теж відіграє певну роль у відносинах сторін. І тепер, за нових обставин, у мережах експертів та операторів світової торгівлі молочними продуктами особливий інтерес викликає тема майбутніх торгових зв’язків між Україною та Російською Федерацією.

Коментарі зарубіжних експертів стосовно українського та російського молочних ринків, які з’явилися у професійних мережах, дуже різні. Обговорюючи тему впливу подій в Україні, дехто висловлює сумнів щодо того, чи захочуть тепер міжнародні трейдери мати справу з продавцями українських молочних продуктів, зважаючи на потенційне поширення економічної та політичної нестабільності. Дехто скептично висловлюється стосовно перспективи реєстрації нових молочних компаній у Росії, підкреслюючи, що «російська адміністративна психологія» — річ вельми специфічна. Ті, хто займається міжнародною торгівлею молочними продуктами, хвилюється, куди Україна буде продавати те, що раніше продавалось у Росію, а тепер стає надлишком, і відмічають, що вже зараз отримують пропозиції цін, нижчих за ринкові. Інші вважають, що ніякого надлишку не буде, і так, мовляв, виробництво ледве забезпечує попит (з дискусій у Global Dairy Innovation Network, DBN (Dairy Business Network), Dairy Products Byers & Sellers Network, Dairy Sales & Marketing Professionals).

Журнал «Молоко і ферма» звернувся до Вадима Чагаровського, голови ради директорів Спілки молочних підприємств України, з проханням поділитися своїми думками стосовно того, як поточна політико-економічна ситуація впливає на українську молочну галузь, в тому числі на торгівлю з Росією, а також про перспективи та основні завдання.

На думку експерта, події останніх місяців в Україні, звичайно, вплинули на економіку, але при цьому молочна галузь серед найменш потерпілих. Протягом двох років поспіль, 2012 і 2013, спостерігалося стабільне зростання на рівні приблизно 3%. Стосовно ж перспектив Вадим Чагаровський говорить так: «Я дуже оптимістично оцінюю майбутнє галузі. Криза закінчиться. Політичну й економічну частини асоціації з ЄС уже підписано. Це створить умови для розвитку економіки загалом, у тому числі й молочного сектора. Я в цьому впевнений. Вірю, що, незважаючи на всі труднощі, українська молочна галузь буде активно розвиватися. Звичайно, в першому півріччі 2014 року можна чекати зниження деяких показників відносно такого ж періоду 2013-го — наприклад, скоротиться експорт у Росію.

Більше читайте в журналі «Молоко і ферма» № 3 (22), червень 2014.

 Ctrl
Експорт у Європу. Готовність підприємств і досвід сусідів
15.07.2014
Ctrl 
Молокопереробка. Між фермою та споживачем
09.01.2014

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»