Рубрики

Архів

Експорт у Європу. Готовність підприємств і досвід сусідів

Розмову вела Тетяна Антоненко, International Dairy Magazine

Обговорення теми розширення ринків збуту українськими виробниками молочної продукції, схоже, переходить зі стадії абстрактних розмірковувань і стратегічних планів у стадію практичних дій. У всякому разі, кількість українських молокопереробних підприємств, які вже зараз заявили про бажання продавати свою продукцію в Європі, досить велика: 30.

Що потрібно для того, щоб наші молочні продукти отримали реальну перспективу експорту в країни ЄС? Які конкретні кроки повинно зробити підприємство для отримання всіх дозволів? Що є найбільшою проблемою в підготовці до необхідних перевірок? Скільки часу знадобиться на всі формальні процедури?

Прокоментувати поточну ситуацію та поділитися досвідом підготовки до місій європейських інспекторів ми попросили Катерину Онул, радника з питань харчового законодавства проекту IFC «Інвестиційний клімат в аграрному секторі України», та Еґідіюса Сімоніса, директора Конфедерації виробників продовольства Литви, експерта-консультанта IFС. Вони саме проводять консультації та семінари для українських фахівців молокопереробки, моделюють ситуацію реальної інспекції та, користуючись міжнародним досвідом, дають поради, як зробити процес підготовки оптимальним і не дуже затратним.

МіФ: Спершу хотілося б почути вашу думку стосовно загальної готовності молочної галузі України працювати відповідно до тих вимог, що висуваються законодавством ЄС у сфері якості та безпечності харчових продуктів. Що є найбільшою проблемою для наших молокопереробних підприємств у цьому плані? Що є найменшою?

Катерина Онул: Робота з гармонізації законодавства у сфері якості та безпечності харчових продуктів в Україні почалася досить давно. Досягнуто певних успіхів. Наприклад, багато підприємств, у тому числі молокопереробних, уже працюють у відповідності з вимогами НACCP (Hazard Analysis & Critical Control Points — аналіз ризиків і контрольні критичні точки), а це одна з необхідних передумов. Безумовно, з прийняттям у квітні цього року рішення ЄС стосовно полегшення виходу українських продуктів на ринки Європи збільшився інтерес наших переробних компаній до можливостей експорту. Вже кілька десятків компаній заявили про намір пройти всі необхідні перевірки й отримати відповідні дозволи. Кілька компаній уже активно працюють у цьому напрямку, деякі з них користуються можливістю навчання за спеціальною програмою IFC з цих питань (International Finance Corporation — Міжнародна фінансова корпорація).

Законодавство ЄС у харчовій галузі дуже суворе. Тому отримання підприємством підтвердження відповідності вимогам ЄС, крім практичних можливостей експорту, стає свого роду знаком високої гарантії безпечності та якості продукції. І тому таке підприємство отримує кращі перспективи в освоєнні й інших ринків, не тільки європейського.

Що стосується допуску продукції якоїсь країни, що не належить до ЄС, на європейський ринок, то перш за все перевіряється система державного контролю країни потенційного експортера. Тобто, місію інспекторів передусім цікавить, чи в змозі система державного контролю країни забезпечити безпечність продукції, яка експортуватиметься до ЄС.

Більше читайте в журналі «Молоко і ферма» № 3 (22), червень 2014.

 Ctrl
Чи смакуватиме грузинам українська молочка
16.03.2015
Ctrl 
Як події в Україні впливають на молочну торгівлю й розвиток галузі
15.07.2014

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»