Рубрики

Архів

Якість грубого корму і собівартість молока

Володимир Мірненко, ТОВ «Пьотінгер Україна»

Високі надої не завжди є показником ефективності й великих прибутків. В Україні середня собівартість літра молока становить 4,10-4,20 грн., а в деяких господарствах — 4,50. Проте є й такі, де вона дорівнює 3,5 гривні. При колишній закупівельній ціні у 5 гривень і вище на таку різницю можна було б заплющити очі. Нині ж літр молока купують по 3,80-4,20 гривні. Чому при схожих умовах утримання, однаковій кількості поголів’я, майже однакових надоях собівартість молока відрізняється в цілу гривню?

Однією з причин може бути якість грубого корму. Без перебільшення можна сказати, що грубі корми — це фундамент раціону, на якому тримається економіка молочного бізнесу. Якісні основні корми є джерелом найдешевших поживних речовин і забезпечують структурність, яка конче необхідна для підтримання функціонування рубця та підтримання здоров’я тварини. Від якості грубих кормів залежатиме, скільки потрібно буде витратити на куповані концкорми, скільки сухої речовини зможе спожити корова і яка в неї буде молочна продуктивність.

Споживання сухої речовини

В одному експерименті австрійські вчені досліджували залежність споживання кормів та надоїв від якості грубого корму. Під час дослідження коровам згодовували грубі корми різної якості з додаванням концентратів та без них (графік 1). Як з’ясувалося, без додавання до раціону концентратів тварини змогли спожити 17,2 кг сухої речовини високоякісного і лише трохи більше 11 кг корму низької якості. Згодовуючи повний змішаний раціон, що містив якісний грубий корм, додавали лише 4 кг концентратів. Корови споживали 18,4 кг СР корму на день. Коли ж якість грубого корму падала, її компенсували більшою кількістю концентратів. Проте відсоток споживання сухої речовини зменшився разом із молочною продуктивністю (—14%), а витрати на концентрати збільшились на 63%. Звідси й висновок: грубий корм низької якості призводить до збільшення кількості концентратів у раціоні, але навіть вони неспроможні компенсувати споживання й молочну продуктивність. Звісно, собівартість молока в такому разі зростає.

Графік 1.

Вплив якості грубого корму на споживання та надої

Більше читайте в журналі «Молоко і ферма» № 3 (22), червень 2014.

 Ctrl
Солома як елемент незалежності
16.09.2014
Ctrl 
Час управляти персоналом: власникам та менеджерам на замітку
15.07.2014

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»