Рубрики

Архів

Солома як елемент незалежності

За матеріалами ТОВ «КЛААС Україна»

Нові технології в сільському господарстві, які в першу чергу спрямовані на збільшення продуктивності в рослинництві, ведуть до зростання попиту і цін на добрива та енергоресурси. За таких умов дедалі більше аграрних підприємств, орієнтованих на ефективність власної роботи, змушені раціональніше використовувати наявні ресурси. Значна частка цих ресурсів лежить у прямому розумінні просто під ногами — це пожнивні рештки та солома.

Сьогодні солому використовують переважно як:

  • органічне добриво в рослинництві з метою відновлення родючості ґрунтів;
  • доповнення до грубих кормів та підстилку в тваринництві;
  • енергоносій для виробництва теплової енергії.

Дискусії про найраціональніше застосування соломи та рослинних решток можуть тривати вічно. Адже кожен із варіантів використання такої сировини може бути ефективним за певних умов. Наприклад, якщо в господарстві нема тваринництва, то в нього немає іншого ефективного способу відновлювати родючість ґрунтів, крім як використовувати рослинні рештки в ролі органічного добрива. Господарства ж, які спеціалізуються на тваринництві й можуть забезпечити своє рослинництво органікою, мають великі можливості для використання соломи та пожнивних решток для отримання тепла.

Використання соломи як відновлюваного джерела енергії для виробництва тепла й обігріву виробничих та житлових приміщень і забезпечення будинків гарячою водою набуває у всьому світі дедалі більшого значення, адже ціни на енергоносії постійно зростають. Те, що в європейських країнах поживні рештки різних культур використовують як паливо (в тому числі завдяки дуже добре розвиненому тваринництву), уже давно нікого не дивує.

В Україні впродовж останніх років теж значно зріс інтерес до такого застосування соломи. Особливого значення виробництво та використання альтернативної енергії набуло цього року через складну ситуацію в енергетичній галузі. Що стосується безпосередньо сільського господарства, то в найгіршій ситуації опинилися найбільші споживачі природного газу — підприємства, де працюють установки для сушіння зерна. З другого боку, ці підприємства є досить гнучкими в питанні переходу на альтернативне паливо, бо зерносушарки мають відносно компактні комунікації, які можна підключити до енергетичного обладнання на альтернативному паливі — наприклад, на соломі.

Більше інформації читайте в журналі «Молоко і ферма» № 4 (23), серпень 2014 рік.

 Ctrl
Трактат про молочне скотарство. Породи
16.09.2014
Ctrl 
Якість грубого корму і собівартість молока
15.07.2014

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»