Рубрики

Архів

Кульгавість і довголіття

Ольга Зарицька

Продовжуючи тему продуктивного довголіття молочних корів, цього разу зосередимось на поверхні підлоги в корівнику. Керівник дослідного відділу Сільськогосподарського університету Швеції (SLU) професор Крістер Бергстен радить, який матеріал краще обрати для нових ферм та як оптимізувати поверхню підлоги в реконструйованих приміщеннях. Про це він розповів під час міжнародної науково-практичної конференції в Санкт-Петербурзі у травні цього року, одним з організаторів якої стала компанія «ДеЛаваль».

Проблема кульгавості існує на всіх молочних фермах світу. Попри спільність технології боротьби з кульгавістю, кожна країна має свої особливості — напевне, тому й результати неоднакові (див. таблицю 1).

Таблиця 1.

Показники кульгавості корів у різних країнах

КраїнаРікПоказник кульгавості, %
Нова Зеландія 1991 14
Німеччина 2004 45
США 2006 25
Англія 2008 37
Данія 2008 24
Австрія 2009 34
Швеція 2013 8

За матеріалами виступу Крістера Бергстена «Комфортні умови утримання» під час міжнародної науково-практичної конференції у Санкт-Петербурзі, травень 2014 року.

Кульгавість, спричинена різними хворобами кінцівок, найчастіше стає причиною вибракування і вимушеного забою корів. Дослідження підтверджують, що корови на випасі набагато менше страждають від проблем з кінцівками, а тому живуть довше. В ході одного з них (Burow et al., 2011) було встановлено, що у великих стадах з роботизованим доїнням смертність корів зменшується на 50%, а з традиційним у залах — на 75%, якщо тварин тримають на випасі, порівняно з такими ж фермами з безвигульним утриманням. Результати свідчать, що поверхня природного пасовища позитивно впливає на довголіття корови. Під час безвигульного утримання в корівниках кінцівки тварин під час стояння та ходьби швидко зношуються, зазнають травм і негативного впливу мікроорганізмів. Перед власником постає завдання оптимізувати умови відпочинку, стояння і руху тварин.

Більше інформації читайте в журналі «Молоко і ферма» № 4 (23), серпень 2014 рік.

 Ctrl
Чи смакуватиме грузинам українська молочка
16.03.2015
Ctrl 
Комфорт у стійлах і корівниках
16.09.2014

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»