Рубрики

Архів

Чи смакуватиме грузинам українська молочка

Руслана Бутило

Українські аграрії шукають нові ринки збуту, які в майбутньому зможуть замістити російський. З 15 по 17 вересня відбулася торговельна місія до Грузії, в якій взяли участь представники сільськогосподарських та переробних підприємств України. Очолював делегацію міністр аграрної політики та продовольства Ігор Швайка. У своєму виступі на грузинсько-українському бізнес-форумі він наголосив на необхідності налагодження нових контактів та розширенні співпраці. Про це й підписали відповідний протокол профільні міністри обох країн. Чим може бути цікава Грузія для українських виробників? Спробуємо з’ясувати.

Край вічної весни

Саме так називають свою країну грузини. Вона славиться краєвидами, смачними винами, а віднедавна ще й сучасною архітектурою столиці — міста Тбілісі. Це країна з древніми традиціями та славною історією.

Ландшафт гірський (близько 87% території), проте є й рівнини. Клімат головним чином перехідного типу — від субтропічного до помірного, що зумовлює розвиток окремих галузей сільського господарства.

Зараз у Грузії проживає близько 4,5 млн. осіб. Частка міського населення становить 54%, решта — мешканці сільської місцевості.

Площа країни домірна Дніпропетровській та Одеській областям (69,5 тис. км2), а населення — як два Києва.

Примітним є щорічне збільшення середньої тривалості життя грузинів: у 2013-му вона становила майже 74 роки. З року в рік покращується фінансове становище мешканців Грузії (графік 1). Так, середньомісячний дохід жителя цієї країни в 2013-му був на рівні 148 дол. при витратах 80 дол. Щороку дохід грузина зростає на 15–16 дол.

Зі зростанням доходів збільшується частка витрат на харчі (до 83%), що свідчить про свідомий вибір жителями цієї країни дорожчої продукції кращої якості.

Графік 1.

Динаміка доходів і витрат грузинів та частка харчових продуктів у витратах

Джерело: аналітичний відділ компанії «Дикун» за даними Geostat та WorldBank.

Більше інформації читайте в журналі «Молоко і ферма» № 5 (24), жовтень 2014

 Ctrl
Голландці беруться за справу, або молочний бізнес в Україні по-голландськи
16.03.2015
Ctrl 
Кульгавість і довголіття
16.09.2014

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»