Рубрики

Архів

Більше сиру з молока

Ольга Зарицька

Не дивно, що Голландія — найбільший експортер сиру в світі. Щороку країна виробляє 650 млн. кг цього продукту, двома третинами якого смакують в інших країнах. Це результат не одного десятка років досліджень і селекційної роботи. Про те, як з молока виробити більше сиру, розповів на цьогорішньому Голландському дні молока фахівець із Нідерландів, консультант компанії CRV Гервін Керкдайк.

Більше молока і більше білка

Щороку голландські фермери надоюють близько 12 млн. т молока. Майже 50% сировини (це відповідає 210 тис. т білка) йде на виробництво сиру. Саме від умісту протеїну в молоці залежить, скільки цього смачного і корисного продукту можна отримати.

Нині середньостатистична голландська корова дає 8767 кг молока на рік. Воно містить 4,27% жиру і 3,46% білка (305 днів лактації, порода голштинофризька, за інформацією CRV, 2013 р.). Для досягнення генетичного прогресу щодо вмісту білка в молоці знадобилось кілька десятиліть копіткої праці селекціонерів (графік 1).

Графік 1.

Зміни у вмісті білка в молоці

Джерело: Презентація Гервіна Керкдайка на ІІ Голландському дні молока в Україні, 17 вересня 2014 р.

На вміст білка в молоці впливає чимало факторів: зовнішнє середовище, зокрема й пора року (графік 2), менеджмент, кількість отелень, фаза лактації корови, стан здоров’я тощо. Проте основна роль належить годівлі та генетиці. Рівень впливу останньої, до речі, оцінюють у 66%.

Графік 2

Сезонні зміни складу молока

Hecketal., 2009

Коливання вмісту, грамів на кілограм молока

Жир: від 40,2 до 46, 8

Білок: від 33,6 до 35,7

Лактоза: від 44,5 до 45,6

Джерело: Презентація Гервіна Керкдайка на ІІ Голландському дні молока в Україні, 17 вересня 2014 р.

На перший погляд здається, що відповідна годівля — це найпростіший спосіб збільшити вміст протеїну в молоці. Так і є. Проте, не слід забувати, що це дуже складний в управлінні білком інструмент. Результат буде миттєвий, але не постійний.

Більше інформації читайте в журналі «Молоко і ферма» № 5 (24), жовтень 2014

 Ctrl
Чим чистіше, тим корисніше
16.03.2015
Ctrl 
Голландці беруться за справу, або молочний бізнес в Україні по-голландськи
16.03.2015

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»