Рубрики

Архів

Розлиту воду не збереш, або Ефективність водовикористання в молочній галузі

Руслана Бутило, керівник аналітичного відділу компанії «Дикун»

У найближчому майбутньому населення Землі може зіштовхнутися з однією з найбільших проблем у своїй історії — нестачею питної води. Вже нині кожний шостий землянин відчуває дефіцит прісної води. Як відомо, значні обсяги води використовуються для промислового виробництва, а його відходи забруднюють джерела.

Як споживають воду підприємства молочної галузі України? У яких сегментах виробництва можна зменшити втрати життєдайної вологи? На ці запитання спробуємо знайти відповідь.

У решеті води не наносиш

Із загальної кількості води, яка є на планеті Земля, лише 3% прісної, придатної для пиття. У свою чергу, 75% запасів прісної води зосереджено в льодовиках і айсбергах. Решта зберігається у водоносних шарах під землею.

Легкодоступним для людей є близько 1% води. Цього було б достатньо для задоволення потреб населення, якби вона була розподілена рівномірно по всіх територіях проживання людей.

Факти про воду
  • Прісної води лише 3% від загальних запасів.
  • За останні 40 років кількість прісної води в розрахунку на душу населення зменшилася на 60%, а в наступні 25 років зменшиться ще вдвічі.
  • На виробництво харчів для однієї людини за рік необхідно витратити 400 м3 води (у США — 1 700 м3).
  • Запаси прісної води щороку зменшуються на 0,1–0,3%.
  • Споживання води на душу населення в розвинутих країнах подвоюється кожні два десятиліття.
  • Сьогодні 2 млрд. людей з 80 країн світу живуть в умовах обмеженого забезпечення питною водою.
  • За останні 150 років кількість питної води на особу зменшилася в 4 рази.

Чисельність населення планети зростає з кожним роком, в той час як запаси води поповнюються дуже повільно. Вже зараз у дев’яти країнах світу споживання води перевищує швидкість її відновлення. До 2025 року з дефіцитом води зіштовхнуться 48 країн із загальним населенням 3 млрд. чоловік.

Найбільшим споживачем води є сільське господарство. Так, для вирощування культур використовується 87% доступної води. Звісно, урожайність на поливних територіях вища, але й затрати на утримання іригаційних механізмів чималі.

Більше інформації читайте в журналі «Молоко і ферма» № 6 (25), грудень 2014

 Ctrl
Автоматичне випоювання телят
16.03.2015
Ctrl 
Професіональна оцінка — ідеальний раціон
16.03.2015

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»