Рубрики

Архів

Автоматичне випоювання телят

Ольга Зарицька

Як і в інших господарствах, у ДП «ДГ імені Декабристів», що на Полтавщині, вирощуванню молодняка приділяють неабияку увагу. Ще донедавна переведення телят з індивідуальних будиночків у групи закінчувалося стресом для тварин та розчаруванням для директора і працівників. Нині ж проблему вирішено завдяки інновації з-за кордону.

До…

До цього року про лінійну систему випоювання телят у господарстві не знали. Протягом місяця після народження молодняк тримали в індивідуальних будиночках, де випоювали молоком з відер, давали воду та комбікорм. Коли ж телят переводили на групове утримання, завжди виникала проблема: переживши стрес від переселення, та ще й одержуючи замість материнського молока замінник, вони недостатньо його споживали і гірше росли. Проконтролювати кількість випитого замінника кожним телям було неможливо. Начебто дотримувались технології і робили все правильно, а тварини все одно втрачали енергію росту. Яких надоїв можна сподіватись від таких тварин у майбутньому? Адже відомо, що основа високої продуктивності корови закладається в перші два місяці життя телички.

Пошуки вирішення проблеми закінчилися минулого року, після поїздки директора господарства Володимира Цибенка до Німеччини. Саме там під час відвідування молочних ферм він побачив автоматизовану систему напування телят, яку згодом установив на своїй фермі.

Після…

До запуску системи слід було підготуватись. Спочатку для телят побудували загін із глибокою солом’яною підстилкою. Його поділили на дві секції по 20 голів кожна, а між ними, в утепленому приміщенні, встановили автонапувалку. У кожній секції поставили годівниці для стартерного комбікорму та по дві автоматичні поїлки для води. Щоб вода взимку не замерзала, у приміщенні встановили бойлер з насосом.

В індивідуальних будиночках звичайні відра замінили на спеціальні з сосками. Зі встановленням автоматичної системи випоювання виникла необхідність з першого дня життя привчати телят пити з соски, щоб вони до неї звикли. Отже, після народження теля протягом місяця живе в індивідуальному будиночку, потім ще місяць - у загоні з автоматичним випоюванням, а після досягнення щонайменше 75 кг ваги його відправляють на дорощування.

Новонародженим 2–3 дні дають по 2,5 л молозива. У перший місяць життя телята щодоби випивають по 7 літрів незбираного молока. Взимку додатково отримують ще літр.

Більше інформації читайте в журналі «Молоко і ферма» № 6 (25), грудень 2014

 Ctrl
Молоко і прибутки
16.03.2015
Ctrl 
Розлиту воду не збереш, або Ефективність водовикористання в молочній галузі
16.03.2015

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»