Рубрики

Архів

Молоко і прибутки

Володимир Мірненко, ТОВ «Пьотінгер Україна»

Трансформаційні процеси в молочному скотарстві, які в європейських країнах тривали 30–50 років, Україна пройшла за десять. Прагнучи виробити якнайбільше молока, не слід забувати, що молочний бізнес — це перш за все бізнес, а не гонитва за рекордними надоями.

Ціна молока

Дуже часто, щоб утримати свій бізнес на прибутковому рівні, фермери збільшують молочну продуктивність стада. Швидко, але не без негативних наслідків для корови, це можна зробити за допомогою концентратів. При цьому збільшується і собівартість продукту. Наприклад, нашим сусідам-білорусам вдається надоювати 30–33 кг молока від корови на добу, що за рік становить близько 10 тис. кг. При цьому 1,5 тис. кг отримують із грубих кормів, решту — з концентратів (графік 1). Правда, через півроку чи рік така корова йде на бійню. При нинішніх цінах на концентровані корми собівартість виробництва кілограма такого молока становить у середньому 5 грн.

Графік 1.

Виробництво сирого молока десятьма чільними білоруськими компаніями

В Україні нерідко спостерігається схожа ситуація. У 2013-му ми вирішили дослідити причину різної собівартості молока на декількох українських молочних фермах. Для прикладу розглянемо дві з них (таблиця 1). Обидві мають однакове поголів’я — близько 200 голів дійного стада, але добові надої і собівартість виробництва різні.

Таблиця 1.

Порівняння виробництва молока у двох господарствах України

  Господарство № 1 Господарство № 2
Дійне стадо, голів 200 200
Добовий надій, кг 26 16
Собівартість молока у 2013 р., грн./кг 4,5 3,5
Маржа між виторгом і витратами при закупівельній ціні 5 грн./кг у 2013 р., грн. 2 600 4 800
Маржа між виторгом і витратами при закупівельній ціні 4,20 грн./кг у 2014 р., грн. —1 560 2 240

Джерело: дослідження ТОВ «Пьотінгер».

Звісно, наш приклад дещо спрощений, але навіть цього достатньо, щоб зрозуміти, яке господарство заробляє більше. І навели ми його не для того, щоб наші молочарі не прагнули більших надоїв, а щоб працювали ефективніше й доїли більше «дешевого» молока. Є чимало складових собівартості, де можна заощадити, і один з найбільших резервів — грубий корм. Як це зробити?

Більше інформації читайте в журналі «Молоко і ферма» № 6 (25), грудень 2014

 Ctrl
На межі здорового глузду і фантастики
16.03.2015
Ctrl 
Автоматичне випоювання телят
16.03.2015

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»