Рубрики

Архів

Підстилка з піску: важливі деталі

Ольга Зарицька

Вибір підстилки для корів — одне з найважливіших рішень, бо воно повинне відображати стиль менеджменту та цілі господарства. Пісок вважають золотим стандартом: він підвищує комфорт корів, збільшує тривалість відпочинку, убезпечує від захворювань вимені та кінцівок. Проте поряд із перевагами існує чимало труднощів, пов’язаних з використанням цього матеріалу.

Результати досліджень та досвід інших

Матеріал для підстилки зазвичай обирають за такими критеріями: комфорт, чистота, здоров’я та вподобання самої тварини. Чимало досліджень та спостережень продемонстрували, що якісний пісок цим критеріям відповідає.

У 2013 році в одному з досліджень американські вчені виявили три основні переваги піщаної підстилки[1]. Вони вивчали досвід використання піску на 557 молочних фермах з безприв’язною системою утримання. Поголів’я кожної налічувало 200 і більше тварин.

Коровам легше вставати та лягати. Це пов’язано з м’якістю піску порівняно з іншими видами підстилки. Молоді корови зі здоровими ногами особливої різниці між підстилками не відчувають. Однак старшим та ще й кульгавим тваринам доводиться докладати неабияких зусиль, щоб підняти тіло. Їм важко втримувати рівновагу на чутливій нозі. Спостереження підтвердили, що корови різного віку не однаково поводяться у стійлах з гумовими матами і піском.

Більше інформації читайте в журналі «Молоко і ферма» № 1 (26), лютий 2015



[1] Benefits of Sand Extended to Tiestall Barns. Frans Vokey, Extension Dairy Educator

Cornell Cooperative Extension of Lewis County.

 Ctrl
Сіно для телят: за і проти
16.03.2015
Ctrl 
Чим годуємо та як продаємо:вимоги європейського законодавства до кормів та яловичини
16.03.2015

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»