Рубрики

Архів

Концентровані корми

Валерія Пекін, аналітик аграрного ринку компанії «Фенікс Агро»

Пивна дробина

Основними чинниками, що визначають ціну пивної дробини на внутрішньому ринку, є переорієнтація продажу продукту на експорт та коливання національної валюти. Тон у ціноутворенні задають крупні гравці. Наприкінці квітня в Україні дробина коштувала 4600–5000 грн./т (EXW).

Ще на початку року відчувався дефіцит продукту. Це було пов’язано з уже згаданою експортною орієнтацією продажів, а також загальним скороченням випуску пива. За перші три місяці 2015 року його вироблено на 25,1% менше (до 34,1 млн. декалітрів) порівняно з I кварталом 2014-го. Крім того, на рівень пропозиції пивної дробини на ринку впливає ще й сезонність виробництва пива. Але вже з березня пивзаводи збільшують виробництво, накопичуючи основний продукт до літнього сезону. Упродовж березня випуск становив 15,4 млн. декалітрів. Тож проблема дефіциту пивної дробини в Україні поступово зникає.

Зважаючи на старт сезону пивоваріння, зниження закупівельних цін на ринку сировини та ревальвацію гривні, ціни на пивну дробину будуть знижуватися.

Спиртова барда

На кінець квітня ціни на спиртову барду перебували в діапазоні 4500–4950 грн./т на умовах EXW. Стверджувати, що така ціна обґрунтована, сьогодні не доводиться. Попередній її ріст відбувся на фоні значного подорожчання кормів, який сформував збільшення попиту на тоді ще недорогу спиртову барду. Значний попит та обмежена пропозиція дали можливість виробникам досить швидко і майже вдвічі збільшити відпускні ціни на продукт. До того ж на ціну впливав стрімкий ріст вартості виробництва спирту, адже сировина-зерно, яке орієнтоване на експорт, постійно інтегрувало девальвацію гривні.

Як і анонсувало нове керівництво Укрспирту, на сьогодні працює 14 підприємств. У першому кварталі 2015 року порівняно з аналогічним періодом 2014-го виробництво спирту, а відповідно — і спиртової барди, збільшилось майже вдвічі. Тож дефіциту спиртової барди скоро не стане.

Зі стабілізацією курсу національної валюти знизились ціни на ринку сировини. Проте спиртовики не поспішають знижувати ціну на побічний продукт, щоб збільшити прибутковість свого виробництва.

Сформована кон’юнктура ринку вказує на те, що надалі ціну на такому високому рівні не втримати, тож слід очікувати спаду відпускних цін у сегменті вже найближчим часом.

Більше інформації читайте в журналі «Молоко і ферма» № 2 (27), квітень 2015

 Ctrl
Чи буде соняшниковий шріт дешевшим?
18.09.2015
Ctrl 
Чим годуємо та як продаємо:вимоги європейського законодавства до кормів та яловичини
16.03.2015

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»