Рубрики

Архів

Відродження органіки: підстилковий гній

Тарас Дегодюк, консультант з питань використання органічних добривТОВ «АГ-БАГ-Україна»

Останні розрахунки економічної ефективності використання мінеральних добрив показали, що в зв’язку з ростом цін на продукцію хімічної промисловості їх застосування в господарствах стало менш вигідним, ніж було на початку минулого року. Така ситуація змушує аграріїв задатися питанням пошуку альтернативних джерел необхідного NPK. Одним з них є органічні добрива, на які останнім часом більшість підприємств, м’яко кажучи, не звертали уваги. Ясна річ, повна відмова від хімдобрив на сьогодні неможлива. Чи можна вважати органічні добрива рівнозначною альтернативою мінеральним? Їх застосування дасть можливість одержувати стабільні врожаї? Чи стануть органічні добрива поверненням року? Тож давайте з’ясуємо, які можливості відкриває перед нами застосування підстилкового гною великої рогатої худоби — найпоширенішого органічного добрива.

Гумус — основа родючості ґрунту

Органічні добрива відіграють значну роль в накопичені запасів гумусу, рівень якого при постійному використанні хімдобрив зменшується. Фактично гумус є енергетичною базою біологічних процесів, що відбуваються в ґрунтах, джерелом доступних для рослин мікро- та макроелементів, фізіологічно активних речовин, а також сорбентом пестицидів і важких металів. Гумус містить 97–99% усіх запасів азоту та 60% фосфору. Вміст гумусу є одним з найважливіших чинників родючості ґрунту, оскільки від цього залежить створення водостійкої структури, поліпшення аерації, регулювання поживного режиму та його фізичних властивостей.

Найкращої родючості ґрунту можна досягти лише завдяки оптимальному вмісту в ньому гумусу. Адже без застосування органічних добрив його втрати щорічно можуть становити від 500 до1000 кгна гектар. Один із способів підвищення частки гумусу в ґрунті й отримання високих урожаїв — це використання гною великої рогатої худоби.

Більше інформації читайте в журналі «Молоко і ферма» № 2 (27), квітень 2015

 Ctrl
Денис Сергієнко: «Час, коли кожен бавиться у своїй пісочниці, минув»
15.05.2015
Ctrl 
Концентровані корми
15.05.2015

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»