Рубрики

Архів

Відродження органіки: економіка внесення

Тарас Дегодюк, консультант з питань використання органічних добрив;

Сергій Бобик, менеджер з маркетингу, ТОВ «АГ-БАГ-Україна»

Той факт, що гній великої рогатої худоби є добривом, яке в змозі підвищити ефективність роботи сільськогосподарських підприємств та разом з іншою органікою скласти в майбутньому серйозну конкуренцію хімічним добривам, — заперечити складно. В попередньому номері журналу ми надали обґрунтовані розрахунки, які свідчать про доцільність застосування гною ВРХ як у спільнодії (разом із хімдобривами), так і при чисто органічній системі удобрення (в тому числі при компостуванні). Побачивши інтерес з боку аграріїв, ми вирішили заглибитись у тему органіки й розібратись у питанні витрат на переміщення гною від ферми до поля, способах його обробки та внесення в ґрунт — тобто в економіці внесення.

Транспортування гною

Як правило, операції з переміщення гною включають у себе витрати на перевезення від ферми до поля та витрати на укладання гною в бурти. На прикладі середньостатистичного підприємства з 500 голів ВРХ ми можемо вирахувати вартість переміщення гною колісним транспортом (самоскидами або тракторними причепами).

Отже, для транспортування гною на відстань 5 км за допомогою самоскида (15 т гною за одне перевезення) витрати пального становитимуть 2,5 л у завантаженому стані та1,5 л в порожньому. Відповідно, якщо ціна дизелю 20 грн./л, то вартість транспортування 15 т гною на відстань 5 км становитиме 80 грн. Зі збільшенням відстані до 7 км витрати на пальне зростають в 1,4 разу, до10 км — удвічі, до15 км — утричі за одне перевезення.

Більше інформації читайте в журналі «Молоко і ферма» № 3 (28), червень 2015.

 Ctrl
Економіка виробництва молока знов на порядку денному
21.07.2015
Ctrl 
Комфортний мікроклімат для максимальної продуктивності
21.07.2015

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»