Рубрики

Архів

Економіка виробництва молока знов на порядку денному

Криза змушує виробників молока ретельніше рахувати, аналізуючи кожну статтю витрат і шукаючи ту шпаринку, через яку «тікає» прибуток. Про те, яку методологію використовують австрійські фермери, розповідає співробітник науково-дослідного інституту Раумберг Гумпенштайн Йоганн Хойслер. Він добре розуміється на українських особливостях, адже неодноразово брав участь у семінарах і тренінгах з годівлі, консультував окремі господарства.

Пане Хойслере, чи могли б ви кількома абзацами сформулювати основи економіки виробництва молока і стратегію дій, особливо тоді, коли ціна на молоко низька, а корми дорогі?

— На мою думку, в таких умовах важливо отримати максимальну кількість молока із грубих кормів і застосувати в раціонах таку кількість концентрованих, доки це приносить прибуток. Якщо ціна кілограма концкормів майже дорівнює вартості кілограма молока, то їх застосування стає нерентабельним, хіба що у вас є концентрати власного виробництва і ви їх можете порахувати по собівартості.

По-справжньому нерентабельним згодовування зернової групи стає тоді, коли за продаж свого зерна ви можете вторгувати більше, ніж коли пропустите його через молоко. Якщо взяти середнє значення впродовж усієї лактації, то з 1 кг концентратів отримують 1,2 кг молока, але на початку лактації з цієї кількості концентратів маємо 2 кг молока.

Які орієнтири оптимального виробництва молока в Австрії?

— Ми орієнтуємось на споживання сухої речовини, витрати концкормів на кілограм молока і кількість лактацій або ж життєву продуктивність корови.

Середнє значення споживання сухої речовини (СР) раціону перебуває в діапазоні 19–22 кг. Окремі корови можуть споживати до 25–27 кг корму. Первісткам потрібно, як правило, менше — 17–19 кг. При вмісті сухої речовини у загальному змішаному раціоні близько 50%, споживання корму у фізичній вазі становить 40–50 кг.

Що стосується кількості концкормів, то в Австрії є ферми, які витрачають їх від 250 до 350 грамів, щоб отримати кілограм молока. Наша мета — залишатися нижче позначки 250 г, оскільки чим більше концентратів використовується, тим більше витісняється з раціону грубий корм і тим дорожча годівля. В середньому по Австрії на 1 кг молока використовується 150–250 г концкорму.

Також ми прагнемо якомога більшої кількості лактацій. Якби нам удалося досягти середнього значення 5, то це був би величезний прогрес, і при цьому життєвий надій становив би мінімум 30 000, а краще 40 000 кг молока. Це б відповідало добовому життєвому надою (життєвий надій поділено на всі дні життя від народження) 15 кг.

Яка пряма собівартість молока (корм, ремонт стада, ветеринарне обслуговування, підстилка) на хороших підприємствах Австрії?

Які основні відмінності північноамериканської та новозеландської систем утримання дійного стада?

Яка різниця між грубим кормом хорошої і низької якості (вміст білка, енергії, НДК і КДК) з огляду на молочну продуктивність корів?

Чи існує в Австрії взаємозв’язок між кількістю корів на підприємстві та рентабельністю?

Чи є сенс у збільшенні кількості незбираного молока для випоювання теличок, коли ціни на нього низькі?

Відповідь на ці та інші питання читайте в журналі «Молоко і ферма» № 3 (28), червень 2015

 Ctrl
Кормозаготівля: нові технічні рішення і досвід
21.07.2015
Ctrl 
Відродження органіки: економіка внесення
21.07.2015

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»