Рубрики

Архів

Годівля і травлення ВРХ

Юрій Сівов, керівник департаменту розвитку КЦ АВМ

Людина, щоб задовольнити свої постійно зростаючі як кількісно, так і якісно потреби в продуктах тваринного походження, перейшла спочатку від мисливства до відгонно-пасовищного скотарства, а від нього — до промислового тваринництва. Ми вирощуємо, а потім споживаємо рибу, птицю, гризунів, плазунів, свиней, корів і багато іншого.

Дбаючи про задоволення власних надвеликих потреб, людям доводиться задовольняти потреби і свійських тварин в їжі та комфортних умовах утримання для відтворення, клопотатись вирощуванням ремонтного молодняка і т. п., не забуваючи при цьому про консенсус між продуктивністю й собівартістю виробленої продукції. Корова, як і всі інші тварини, повинна приносити прибуток власнику. Цікаво те, що вирішення цього питання задовго до людини корова (і не тільки вона — всі жуйні) взяла на себе.

Молочна худоба здатна перетворювати рослинний протеїн у тваринний на 22–30%, тоді як кури — на 20–26, бройлери — 17–26, свині — 12–15, м’ясна худоба — на 4–8%. Енергію корму в енергію продуктів харчування вона перетворює на 25% і посідає друге місце після курей яєчного напряму продуктивності (26%), а в бройлерів цей показник становить 23, індиків — 22, свиней — 14, м’ясної худоби — 4%.

Більшу частину поживних речовин для задоволення потреб власного організму і вироблення молока корова отримує завдяки перетравлюванню мікроорганізмів, що розмножуються в її передшлунках. Для них тварина створює ті самі комфортні умови, які ми намагаємося створити для неї.

Рубець можна порівняти з високоефективною системою безперервного культивування анаеробних мікроорганізмів — біореактором. Розвитку численної й різноманітної мікрофлори рубця сприяють комфортні умови середовища цього органа. Тут постійно тримається температура 38—42°С, а безперервна секреція паратоїдної слини забезпечує сталу кількість рідини і рН на рівні 6–6,5. Постійний іонний склад визначається обмінною функцією рубцевої стінки та безперервною секрецією слини. Регулярний прийом корму твариною забезпечує постійне поживне середовище для мікроорганізмів.

Більше інформації читайте в журналі «Молоко і ферма» № 4 (29), серпень 2015.

 Ctrl
Ідеальний дояр
18.09.2015
Ctrl 
Молоко з кормів—2015: згодувати стільки ж — отримати більше
21.07.2015

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»