Рубрики

Архів

Молочний забіг з перешкодами

Ольга Зарицька

Для багатьох виробників молока 2014 рік став переломним — довелося призупинити реалізацію великих проектів. Так сталося і з голландцем Кейсом Хайзінгою. Директор і співвласник ТОВ «Кищенці» покладав великі сподівання на майбутнє української молочної галузі. Почав розбудовувати молочний комплекс на 3,5 тис. корів. Плани хоч і відкладено до кращих часів, однак виробництво молока не зупинилось.

Реалії та плани

Молочним скотарством у «Кищенцях» займаються з 2008-го, коли придбали ферму в селі Добра. У власність дістався старий корівник, який переробили під безприв’язне утримання дійних корів на глибокій підстилці з похилою підлогою. Після відносно незначних інвестицій у виробництво вже через рік отримували 6400 кг молока на корову від місцевої червоно- та чорнорябої породи. У 2011-му стадо нараховувало 183 дійні корови з середньою продуктивністю 7000 кг молока на рік.

Брак якісної сировини на ринку і хороша ціна стали головною передумовою для старту великого проекту у 2012 році — молочного комплексу на 3,5 тис. дійних корів. Тоді ж Кейс запросив на роботу менеджера-датчанина Алана Бергхольдта, в якого був чималий досвід управління великими молочними фермами у Східній Європі. Він згадує слова директора господарства: «Ми втричі наростили виробництво, тепер твоя черга зробити те ж саме». Новий менеджер завдання виконав. За останні три роки спорудили новий корівник, телятник для телят від народження до 2-місячного віку, а також два навіси для старших телиць та нетелей, кормосховища; закладено фундамент під доїльну залу типу «карусель» на 80 місць. Загальне поголів’я збільшилося й на сьогодні нараховує 800 корів, а надої зросли до 28 кг молока на добу на дійну корову.

Незважаючи на хороший старт і багатообіцяючі перспективи, як здавалося, нині проект просувається повільніше через відсутність інвестицій. І все ж планують побудувати ще один новий корівник, а також за 15 км від ферми обладнати додатковий виробничий майданчик для теличок від 6-місячного віку.

Більше інформації читайте в журналі «Молоко і ферма» № 30, жовтень 2015

 Ctrl
Небілковий азот. Що це? З чим його їдять? Що замовчують, коли продають?
11.11.2015
Ctrl 
ІІІ Голландський день молока в Україні
11.11.2015

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»