Рубрики

Архів

Небілковий азот. Що це? З чим його їдять? Що замовчують, коли продають?

Урсус Таурусенко, незалежний консультант із молочного скотарства

На відміну від тварин із шлунком однокамерним, у тварин із шлунком багатокамерним (власне, йдеться про корову) частину розщеплюваного в сітчастому шлунку протеїну можна замінити продуктами виробництва великої хімії.

Справді, за певних умов (про них буде сказано далі) ці продукти можуть бути використані дійною коровою на користь нам і без шкоди для її здоров’я. Усе це відбувається завдяки мікрофлорі сітчастого шлунка. Це вона не пропускає в сичуг і далі в ензимний тракт корови надшкідливу речовину — аміак, що може при передозуванні вбити корову всього за півгодини. Це вона, мікрофлора сітчастого шлунка, робить із небілкового азоту ідеальний протеїн. Але не треба забувати про те, що вона з іще більшим задоволенням і з меншими витратами енергії, а також з набагато меншими ризиками зробить той самий ідеальний протеїн із розщеплюваного протеїну корму — наприклад, із соняшникового протеїну. Для мікрофлори він буде як цукерка, замість тирси.

Головна причина, чому ми використовуємо білкові продукти з великим умістом байпасного (нерозщеплюваного в рубці) протеїну в раціонах високопродуктивних корів, — це кількісна обмеженість синтезу протеїну рубцевого. Якщо цього не робити, ми стримуватимемо ріст продуктивності корів. Соя в процесі переробки задля інактивації антипоживних речовин обов’язково проходить термічну обробку, при цьому її протеїн набуває байпасних властивостей. А оскільки амінокислотний профіль соєвого протеїну, на відміну від інших протеїнів рослинного походження, найбільше наближений до ідеального, то ніяке небілкове джерело замінити його не зможе.

Можлива заміна соєвого протеїну протеїном інших рослин, тобто отримуємо багатокомпонентне джерело захищених від розпаду в рубці амінокислот. Технічно це досить складно. А чи дешевше? Треба рахувати, але мова зараз не про це. Йдеться про використання небілкового азоту.

Більше інформації читайте в журналі «Молоко і ферма» № 30, жовтень 2015

 Ctrl
Якоб Бранд: «Поганий фермер у хороший рік заробляє менше, ніж хороший фермер у поганий»
11.11.2015
Ctrl 
Молочний забіг з перешкодами
11.11.2015

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»