Рубрики

Архів

Якоб Бранд: «Поганий фермер у хороший рік заробляє менше, ніж хороший фермер у поганий»

Починаючи з 2004 року, окрім різкого спаду в 2009-му, закупівельна ціна на молоко у світі поступово збільшувалась на тлі зростаючого попиту. У першій половині 2015 року ситуація кардинально змінилася з кількох причин, зокрема через зменшення закупівель Китаєм, ембарго Росії на європейські й американські молочні продукти та скасування квот на виробництво молока в Євросоюзі. Про останні тенденції на світовому ринку молока, місце України та прогнози на Голландському дні молока та ексклюзивно журналу «Молоко і ферма» розповів експерт Рабобанку Якоб Бранд.

Світовий молочний ринок: відсутність попиту чи перевиробництво

Останні дослідження Рабобанку свідчать, що виробництво молока перевищує потреби ринку. Надлишок продукції спричинив зниження цін на молочку, а за нею й на молоко, до рівня 2009 року. Однак цінова ситуація неоднакова в різних гравців ринку. В Китаї закупівельні ціни все ще високі, тоді як у Новій Зеландії, де 90% молока експортують, навпаки, дуже низькі. Новозеландські фермери за кілограм якісного молока отримують ще менше, ніж українські. В Нідерландах закупівельна ціна становить 25–28 євроцентів за кілограм, що на 50% менше від минулорічної.

За словами Якоба Бранда, побутує помилкова думка, що нинішні низькі ціни на молоко головним чином пояснюються відсутністю попиту. Попит є. Приміром, обсяги імпорту молочки Китаєм практично такі ж, як і торік. Піднебесна досі завозить, країни Близького Сходу також продовжують купувати.

То в чому ж причина? Значно зросла пропозиція, особливо з боку Європи. Торік у світі виробили приблизно на 12 млн. т молока більше порівняно з попереднім роком: ЄС — на 7 млн., Нова Зеландія — 2,5 млн., США — 2–3 млн. т. Виробники питають: якщо тоді було спожито стільки молока, то чому зараз не можна? Якоб Бранд пояснює, що в першій половині 2014 року Китай купував більше від середнього і водночас робив запаси. У другій половині того ж року «виручили» країни Близького Сходу та Африки, які купили всю молочку. Ціна на молоко навіть трохи піднялася на тлі росту виробництва. Попит був настільки високий, що вдалося продати все.

Цього року маємо таку ж кількість молока, як і минулоріч, ― отже, знову фігурують ті ж 12 млн. т від ЄС, Нової Зеландії та США. Цікаво, як далі розгортатимуться події? Трейдери купили стільки продукції, що швидше за все більшість із них працюватиме на склад. Вони знають, скільки ще потрібно купити, але не поспішають.

Більше інформації читайте в журналі «Молоко і ферма» № 30, жовтень 2015

 Ctrl
Кооперація — дитина нужди і мати добробуту
28.06.2016
Ctrl 
Чи буде соняшниковий шріт дешевшим?
18.09.2015

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»