Рубрики

Архів

Кукурудзяний виклик з Ельзасу

У вересні Національна федерація виробників насіння кукурудзи та сорго Франції (FNPSMS) організувала для представників українських аграрних видань прес-тур. Мета — показати виробництво насіння кукурудзи, зокрема й силосної, і яке місце культура посідає в годівлі молочної та м’ясної великої рогатої худоби. Про це й буде розповідь: про інноваційні підходи, цікаві рішення, якість і стабільний розвиток. Та найбільше вражає те, що французький фермер з 30 гектарами землі почувається виробником насіння кукурудзи номер один в Європі.

Перегнали Америку

Після Другої світової війни французькі фермери, вивчивши досвід США з виробництва кукурудзи, прийняли стратегічне рішення: насіння треба виробляти самим, щоб ні від кого не залежати. До речі, згодом такий само шлях обрало багато європейських країн. І вже в 1950 році з’явилось галузеве об’єднання Національна федерація виробників насіння кукурудзи та сорго Франції, яке опікується цим питанням.

На сьогодні у федерації представлено дві сторони. З одного боку, це фермери: 25 кооперативів, або 4 тисячі виробників насіння. З другого — 25 насіннєвих компаній, що є власниками патентів. Як французькі насіннєві компанії, так і європейські (KWS) чи світові (Piоneer), які розміщують своє виробництво на території Франції, є членами федерації.

Стратегічне завдання FNPSMS полягає в тому, щоб національна галузь була максимально незалежною у плані постачання гібридів, інноваційною та конкурентоспроможною. Задля досягнення цієї мети федерація виконує цілу низку функцій:

1 — економічна експертиза;

2 — сертифікаційний аналіз (і для цього є власна незалежна лабораторія);

3 — контроль за виробництвом, адже воно суворо регламентоване як у Франції, так і загалом у ЄС, і потрібно відстежувати дотримання норм;

4 — контрактування цін (федерація визначає правила оплати насіннєвими компаніями послуг фермерів з виробництва насіння);

5 — науково-дослідна робота, тобто технічна робота з удосконалення якості насіння;

6 — просування і реклама не тільки товарної, а й силосної кукурудзи всередині країни й у світі;

7 — просування високотехнологічного насіння кукурудзи та сорго на міжнародному ринку.

За 65 років роботи федерації вдалось вивести національну галузь виробництва насіння кукурудзи на перше місце в Європі, а з експорту насіння — на перше місце у світі.

Більше інформації читайте в журналі «Молоко і ферма» № 30, жовтень 2015

 Ctrl
Операція «Кооперація»
02.11.2016
Ctrl 
Система добровільного доїння
11.01.2012

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»