Рубрики

Архів

Молоко «Вітчизни»

Господарство зі своїм характером і власним шляхом розвитку. Ніколи не ставили собі мету бігти наввипередки з іншими, змагаючись за найвищу продуктивність, бо одне з основних завдань — здоровя тварин і якість молока. Знайомтеся: СТОВ «Вітчизна».

Історія становлення

Сільськогосподарське товариство «Вітчизна» утворилося на базі одного з колгоспів Полтавщини у 2000-му. Господарюють на 2650 га землі. Директор господарства Володимир Литвин пояснює, що з самого початку не вважав за потрібне орендувати більше земельних паїв, та й особливих фінансових можливостей для того не було.

Так склалося, що того ж 2000 року Володимир Іванович на запрошення аграрної академії потрапив на стажування до Німеччини. Упродовж двох тижнів спостерігав, як німці займаються молочарством. «Відтоді я „захворів“ коровами, — ділиться враженнями. — Власне, тоді й поставив перед собою завдання: досягти рівня надоїв молока на німецьких фермах, а з часом перейти на вищий». Іти простим шляхом: лише сіяти і пожинати плоди, — недостатньо. Тож у СТОВ «Вітчизна» взялись активно розвивати тваринницький напрямок, зокрема молочне скотарство.

Починали з сотні корів, вивчаючи технології виробництва молока й поступово впроваджуючи їх у щоденну практику. Обрали шлях внутрігосподарського розвитку і до цього часу ремонтують та нарощують стадо самостійно вирощеними теличками. «Готуємо власне поголів’я. Особливого фінансового зиску від реалізації нетелей немає. Вигідніше вибракувати малопродуктивну корову і здати на забій. Нинішня ціна м’яса дає змогу це робити. Таким чином, по-перше, позбуваємось головного болю, тобто проблемної корови, а по-друге, знаємо, що наші первістки дадуть 40–45 кг молока у пік лактації», — розповідає Володимир Іванович.

У 2005-му році на одному з майданчиків установили перший доїльний зал «ялинку» 2×6, у 2013-му — на іншому ще один («ялинку» 2×10), але сучасніший, зі швидким виходом і гідрозмивом. Реконструювали старі та побудували нові приміщення для худоби.

Нині дійне стадо налічує 350 голів, від яких торік надоїли 8244 кг молока на корову з умістом жиру 4,1–4,2 %, а білка — 3,1–3,2%. Цьогоріч планують отримати трохи більше — 8,5 тис. кг молока.

Більше інформації читайте в журналі «Молоко і ферма» № 6 (31), грудень 2015

 Ctrl
Становлення професіонального козівництва в Україні
25.12.2015
Ctrl 
Як завоювати місце під сонцем
11.11.2015

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»