Рубрики

Архів

Становлення професіонального козівництва в Україні

2015-й, рік Кози, дуже символічний. Його можна вважати роком народження професіонального козівництва в Україні. На фінішну пряму вийшли три проекти, про які ми плануємо розповісти. І почнемо з ферми на 600 кіз у фермерському господарстві «Тетяна 2011», що на Київщині. Про її становлення розповів голова правління Василь Вікторович Цвик.

— Василю Вікторовичу, які зірки підказали, що потрібно починати нову справу в непростий час?

— Час і справді складний. Аграріям живеться важко, але в кожного різні можливості справитись із сучасними викликами. Особисто я поділяю сільгоспвиробників на три категорії: холдинги, невеликі фермерські господарства (до них відношу й наше) та одноосібники ― власники земельних паїв, які обробляють до 100 га землі.

Холдинги виробляють великі обсяги продукції і можуть виходити з нею на міжнародні ринки, торгувати на біржах. Їм, на мою думку, нецікаво розпорошуватись на дрібні проекти. Одноосібникам це, на жаль, не під силу. А от невеликі господарства, які вже навчились ефективно працювати, могли б зайняти гідну нішу на внутрішньому ринку й забезпечити українського споживача якісними харчами, задовольнити найвибагливіші смаки й уподобання. Я впевнений, що тренд, який нині охопив Європу і простежується в нас, — продаж продукції від фермера, тільки набиратиме обертів. Ми звикли виробити сировину і продати. А чому б не мати власну переробку, щоб і додаткові робочі місця створити, і споживачу показувати та підтверджувати переваги своєї продукції?

Зовсім недавно в Інтернеті побачив від мережі супермаркетів заклик до фермерів продавати вироблену продукцію, бо вони відчувають попит з боку споживачів на такі продукти. Дуже розумно, і про цей канал реалізації варто подумати. Власні невеликі магазини будуть нерентабельні, а до кооперативних ми не доросли, бо не довіряємо. Тому саме час критично переглянути, як ми працюємо, подивитись на себе самих іншими очима. Останнім часом тільки й чуєш: криза, криза... Але після кожної кризи настає період розвитку і нових можливостей. Тому дуже важливо вже сьогодні застрибнути в потрібний вагон.

— З козівництвом визначились одразу?

— Не зовсім. Наше господарство досягло хороших результатів у рослинництві, і постало питання про те, що варто розвивати ще й тваринництво. Ми розглядали кілька варіантів. Спочатку розмірковували про свинарство. Але в нашому районі зосереджено близько десятка великих свинокомплексів, тобто ніша зайнята. З молочарством, виробництвом курятини ситуація аналогічна. Було на прикметі і кролівництво. Та поки зважували за і проти, у Макарівському районі французькі інвестори побудували кролеферму. Отже, залишились кози.

Раніше була така думка, що коза — це корова бідняка. Нині я можу стверджувати, що це зовсім не так. Перед тим як почати справу, я зустрічався з козівниками України, бо треба було дізнатися, з чого вони починали і який шлях пройшли, щоб не наступити на ті самі граблі.

Вивчивши досвід колег наших і з-за кордону, визначились із власним шляхом розвитку — ми все вклали в комплексний підхід до виробництва: починаючи з тварин, приміщень, умов утримання,технології, доїльної зали, кормової бази, кадрів і закінчуючи переробним цехом. Тобто, ми не займаємось козами як доведеться, ми (зараз три таких господарства в Україні) піднялись на вищий щабель. Він передбачає інше сприйняття і ставлення до виробництва. Козі потрібен збалансований раціон та комфортні умови, щоб вона змогла максимально реалізувати свій генетичний потенціал. Обов’язковим є механізоване доїння, коли молоко не контактує з повітрям. А з якісної сировини і якісна продукція, затребувана споживачем. Для цього необхідні чималі інвестиції.

— Етапи реалізації проекту.

— Де купували тварин?

— На яку продуктивність розраховують?

— Скільки землі потрібно для утримання кіз?

— Чи є альтернатива власній переробці?

— Де можна буде купити продукцію?

Більше інформації читайте в журналі «Молоко і ферма» № 6 (31), грудень 2015.

 Ctrl
«Зайве» молоко і знак якості
22.02.2016
Ctrl 
Управління сучасною молочною фермою
25.12.2015

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»