Рубрики

Архів

Нові виклики — нові рішення

Про те, яким видався для Асоціації виробників молока України (та й для молочної галузі загалом) минулий рік, на чому варто сконцентрувати увагу нині та в якому напрямку рухатись, розповідає ініціатор створення об’єднання Андрій Дикун.

Основні уроки 2015-го

Якщо говорити про національну молочну галузь, то, мабуть, ми пережили найважчий рік за всю новітню історію. Про це свідчить і статистика: поголів’я великої рогатої худоби скорочується, виробництво молока падає. Хто був зовсім не готовий до такого жорсткого розвитку подій, той і постраждав. Цього не можна сказати про господарства, що входять до асоціації.

Так, усім нелегко, але в нас немає зменшення обсягів виробництва молока, немає скорочення поголів’я. Навпаки, всі, хто мав хоч найменшу можливість, у такий непростий час нарощували стада. Не завозили худобу з-за кордону, бо девальвація гривні не давала це робити, а купували в Україні.

Головний підсумок року, що минув, такий: навіть у складних економічних і політичних умовах наші молочні підприємства можуть ефективно працювати й нарощувати виробництво. А ключовою вимогою стало бездоганне дотримання технології на всіх без винятку ланках ланцюга виробництва. Все ж, основний акцент був на роботі з грубими кормами, оскільки це чи не єдина складова собівартості молока, на яку реально можуть вплинути аграрії.

Тому наші консультанти і фахівці в господарствах особливо ретельно добирали насіннєвий матеріал для майбутніх грубих кормів, відточували технологію роботи в полі під час збирання врожаю, закладки корму на зберігання. Минулий рік став початком системної роботи в плані детального аналізу грубих кормів в одній з лабораторій США.

Новим викликом для нас став економічний аналіз виробництва для управління собівартістю, а основним показником ефективності роботи підприємства — прибуток на літр, а не кількість надоєного.

Тому торік чітко окреслився новий напрямок діяльності, який називається порівняльний економічний аналіз роботи господарств, або, іншими словами, бенчмаркінг. Наші економісти розробили модель для порівняння ключових виробничих показників вітчизняних підприємств. Ми почали з десяти господарств. Надаючи інформацію про себе, учасник цієї програми може бачити дані з інших господарств, порівняти свої показники з колегами по цеху, але при цьому зберігається повна анонімність.

Більше інформації читайте в журналі «Молоко і ферма» № 1(32), лютий 2016.

 Ctrl
Бенчмаркінг у молочному бізнесі
28.04.2016
Ctrl 
Відгодівля бичків молочних порід
22.02.2016

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»