Рубрики

Архів

Бенчмаркінг у молочному бізнесі

Денис Сергієнко, Консультаційний центр АВМ

Можна управляти тільки тим, що можна виміряти.

Пітер Фердинанд Друкер

Моя власна історія з порівняльним економічним аналізом молочного виробництва почалась у 2013-му році, коли працював керівником сільськогосподарського підприємства. Мені було цікаво порівняти нашу ферму з іншою, яка, можливо, працює ефективніше. І це стосувалось не тільки операційних показників (приміром, надою), а й собівартості виробництва, рівня конверсії витрат на годівлю у виторг від молока тощо.

Порівняльний економічний аналіз, або бенчмаркінг, широко використовують в усьому світі як інструмент для оцінки стану бізнесу й підвищення його ефективності, особливо в скрутних економічних умовах. Ми цю послугу для господарств АВМ надаємо трохи більше року. Яку мету ставимо, використовуючи його?

Для чого потрібен бенчмаркінг

По-перше, дуже важливо ідентифікувати/визначити резерви оптимізації собівартості та власної конкурентоспроможності й побачити те (особливо в грошовому вираженні), чого не можна побачити, якщо не порівняти себе, використавши певну методологію, з аналогічними підприємствами. Порівнювати своє виробництво потрібно з середніми показниками по галузі та з найкращими господарствами.

По-друге, бенчмаркінг допомагає оцінити збалансованість структури собівартості. Напевне, кожен власник чи управляючий бізнесу замислювався над часткою витрат у структурі собівартості, наприклад, на ветеринарні препарати: 5, 6 чи 7%? Взагалі, це багато, мало чи нормально? Зіставивши свої показники з показниками інших підприємств, можна побачити, де відбувається розбалансування бізнесу як системи.

Наведу приклад. В одному з господарств, яке бере участь у порівняльному аналізі, власник ідентифікував проблему: в структурі собівартості витрати на ветеринарні препарати становлять досить велику частку порівняно з іншими підприємствами. Треба віддати належне власнику. Він доклав максимум зусиль, щоб проаналізувати цю статтю витрат: підняли всі записи, зіставили з інформацією в автоматизованій програмі обліку й управління стадом. Було встановлено, що це не що інше, як розкрадання, що мало системний характер, тривало багато років, і ніхто цього не бачив і не відчував, доки не порівняли свої показники з показниками інших.

Задля досягнення максимальної операційної маржі бенчмаркінг передбачає аналіз операційних показників у поєднанні з фінансовими. І зрештою, усе це має стати ефективним інструментом для прийняття оперативних управлінських рішень.

Більше інформації читайте в журналі «Молоко і ферма» № 2 (33), квітень 2016

 Ctrl
Теля на підстилці — молоко в цистерні
28.04.2016
Ctrl 
Нові виклики — нові рішення
22.02.2016

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»