Рубрики

Архів

Годівля корів до та після отелення для кращого відтворення

Чого чекають від новотільної корови? Здорове теля, добре споживання корму й високу молочну продуктивність, і так хоча б п’ять лактацій. При цьому зазвичай не згадують про транзитний період, від якого все залежить. Що потрібно робити, аби мінімізувати розлади здоров’я у цей час і в подальшому отримати максимальну продуктивність, а також хороші показники відтворення, на Східноєвропейському молочному конгресі розповів лікар ветеринарної медицини, викладач Університету штату Іллінойс Філ Кардозо.

Транзитний період

Перехідним періодом прийнято вважати три тижні до та після отелення. Саме в цей час в організмі корови відбувається багато адаптаційних процесів. Одразу після отелення на початку лактації різко зростає потреба в поживних речовинах, необхідних для синтезу молока. Якщо її не компенсувати, то це може спричинити порушення фізіологічних функцій та імунної реакції. У перші 4–6 тижнів після отелення молочна продуктивність зростає значно швидше, ніж споживання сухої речовини (СР), тому виникає негативний енергетичний баланс (НЕБ).

Здорова корова добре їсть після отелення, отримує необхідні поживні речовини і, відповідно, має достатньо енергії. Її джерелом є глюкоза з корму, яка потрапляє до печінки. Хвора корова, навпаки, споживає недостатньо корму. Якщо вона недоотримує енергію з кормом, то починає мобілізувати її з власної жирової тканини. У такому разі до печінки потрапляють вільні жирні кислоти. Цей процес не може тривати довго і безслідно. Тому надзвичайно важливо годувати корів належним чином.

Більше інформації читайте в журналі «Молоко і ферма» № 2 (33), квітень 2016

 Ctrl
Амінокислотне живлення і відтворення
28.06.2016
Ctrl 
Теля на підстилці — молоко в цистерні
28.04.2016

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»