Рубрики

Архів

Амінокислотне живлення і відтворення

Ідеальними показниками відтворення у високопродуктивному стаді вважають такі: сервіс-період — до 85 днів, заплідненість після першого штучного осіменіння — більше 50%, індекс осіменінь — менше 1,7, а тривалість міжотільного періоду — менше 390 днів. Досягти цих цілей досить складно через низку різноманітних факторів. Однією з умов приживання ембріонів і успішного перебігу тільності вважають уміст амінокислот у раціоні молочних корів. Про результати різних досліджень цієї проблематики на Східноєвропейському молочному конгресі розповів лікар ветеринарної медицини, викладач Університету штату Іллінойс Філ Кардозо.

Від чого залежить відтворення?

Упродовж останніх п’ятдесяти років спостерігається невпинне зростання молочної продуктивності корів і водночас зниження їхньої здатності до відтворення. На практиці це означає, що зі ста корів, підданих ШО, у кращому разі лише 33 народять телят.

Ембріональна смертність у корів може статись упродовж усього періоду тільності, причому найбільші ризики — на ранній стадії: від моменту запліднення до 5–7-го дня тільності.

Відсоток ембріональної загибелі на різних стадіях тільності приблизний і залежить від низки факторів, зокрема генетичного та зовнішнього середовища. Перші 17% втрат є зазвичай результатом невдалого осіменіння. Якщо, приміром, здійснити пальпацію на 30-й день після ШО і корови будуть тільними, то вже на 44-й день виявимо, що в середньому 15% тварин втратили плід. Чому так трапляється? Що потрібно зробити, щоб забезпечити успішний перебіг тільності? На ці питання ми й спробуємо знайти відповідь, бо, зрештою, йдеться про головне — кошти фермера.

Детальніше читайте в журналі «Молоко і ферма» № 3 (34), червень 2016.

 Ctrl
Менеджмент маститу корів
28.06.2016
Ctrl 
Годівля корів до та після отелення для кращого відтворення
28.04.2016

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»