Рубрики

Архів

Нова доїльна зала — нові можливості

У минулорічному серпневому номері нашого журналу ми розповіли про молочний комплекс СТОВ «Промінь», що на Миколаївщині. Тоді тут новий доїльний блок тільки почали споруджувати: була готова бетонна основа і монтувався металевий каркас. Олександр Миколайович Остапенко, директор господарства, наголосив на унікальності доїльного обладнання і пообіцяв нас запросити, як тільки все запрацює. Свого слова дотримав. 25 травня 2016-го на роторній установці на 80 місць видоїли першу групу корів, а місяцем пізніше наші журналісти переступили поріг об’єкту, де ще пахло свіжою фарбою і металом. Платформа оберталась, оператори вправно працювали, корови ж, своєю чергою, повагом займали вільні місця, щоб покататись, хоч і без вітерцю, на новенькій каруселі.

«Із самого початку ми розробили план-графік спорудження доїльної зали і жодного разу від нього не відійшли. Поставки обладнання — за графіком, монтажні роботи — за графіком, пуск і наладка також. Затримок із боку компанії ДеЛаваль не було, хоча платформу везли із Нової Зеландії, автоматизацію зі США, електроніку зі Швеції а монтажем займались фахівці із ПАР та України.

Уже розробили регламенти обслуговування доїльної зали, уклали угоду про сервісне обслуговування, закупівлю супутніх матеріалів для обробки вимені та мийних засобів.

Інвестиції великі, але я дуже задоволений установкою. Карусель на 80 місць дасть нам змогу збільшити стадо на 1,5–2 тис. корів, тобто розширити виробничий майданчик до 3,5–4 тис. корів і отримувати щодоби 100 тонн молока. Без цієї зали перспективи не було б, — пояснює Олександр Миколайович.

Із старої доїльної установки, теж каруселі, але на 40 місць, ми вижали все, що можна. Десять років, із 2006-го, вона працювала з дня у день, а останні два роки ще й на максимальну потужність — 1500 корів.

Щоб розвиватися далі, ми вирішили почати з нової зали. Роторна установка на 80 місць — це наш відправний пункт. Що примітно, такого розміру каруселі використовуються лише на великих виробництвах у США, Австралії і ПАР. В Європі доводилось бачити найбільшу на 60 місць. Ось тепер таке потужне обладнання є і в нас, в Україні.

З таким обладнанням треба тільки розвиватись, і наступним нашим кроком стане спорудження корівника з поперечною вентиляцією на 2 тис. голів».

Більше інформації читайте в журналі «Молоко і ферма» №35, серпень 2016. 

 Ctrl
Консалтинг на фермі — крок у майбутнє!
26.08.2016
Ctrl 
Контроль зміщення сичуга в корів
26.08.2016

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»