Рубрики

Архів

Консалтинг на фермі — крок у майбутнє!

Михайло Білокінь, керівник департаменту ветеринарії КЦ АВМ

Керівники більшості молочних господарств зацікавлені у збільшенні продуктивності тварин, покращенні збереженості та приростів молодняка, оскільки це сприяє підвищенню ефективності виробництва та отриманню додаткових прибутків. В усьому світі досягти цих цілей допомагають консалтингові служби. Однією з них є Консультаційний центр Асоціації виробників молока (КЦ АВМ). Наші консультанти володіють інформацією про нові технології, рішення, методики та мають практичний досвід їх впровадження, орієнтуються на високий результат.

Поширеною є думка, що варто побудувати сучасний тваринницький комплекс, устаткувати його «фірмовим» технологічним обладнанням, заселити імпортним поголів’ям ― і молоко саме потече рікою. Будуються тваринницькі комплекси, завозиться худоба, але сподівані результати чомусь не приходять. Молочна продуктивність корів залишається на попередньому низькому рівні, загострюються проблеми зі здоров’ям та відтворенням стада, а імпортна худоба починає поступово «переїжджати» із комплексів-палаців на м’ясокомбінати.

Телят завжди ховали у тепло, утримували в задушливих «профілакторіях», самі створювали проблеми зі здоров’ям, а тоді самі ж намагалися їх героїчно долати. Часто від співробітників ферм можна почути: «Рекомендуєте тримати телят у холодних індивідуальних будиночках? Це в нас уже колись було. Загибель тоді була велика, тому від цієї технології відмовились».

Або ж: «Безприв’язне утримання? Раніше за дояркою було закріплено по 30‒50 корів, кожну вона знала «в лице», знала, якій дати кормів більше, якій менше, а до якої запросити ветеринарного лікаря. Потім їх відв’язали і «загубили» ― перетворили на безлике стадо. Пішли захворювання, понизився надій... Ми тоді помучились-помучились та й порізали «ялинки» на металолом, а замість них змонтували молокопроводи...» Мало кого здивує позиція: хай консультанти радять ― а ми зробимо «як краще»...

Більше інформації читайте в журналі «Молоко і ферма» №35, серпень 2016. 

 Ctrl
Економічно привабливе молоко: забаганка чи необхідність?
02.11.2016
Ctrl 
Яку кукурудзу доцільніше згодовувати: суху мелену чи вологу консервовану?
28.06.2016

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»