Рубрики

Архів

Операція «Кооперація»

В рамках молочного туру до Прибалтики керівники низки господарств Асоціації виробників молока відвідали Литву, Латвію та Естонію. Ми розповімо, що побачили і де переймали досвід подолання молочної кризи наші аграрії. У цьому номері журналу зупинимося на Литві. Литовські виробники молока пройшли весь той шлях, який нині проходять українські. Кілька великих переробних компаній, об’єднавшись, закуповували у фермерів молоко за значно нижчими цінами порівняно з ринковими. Єдиний спосіб розв’язати собі руки молочарі вбачали в кооперації.

Як починали й чого досягли

Заснували кооператив Pienas LT наприкінці 2008 року господарства, що за мірками Литви належать до середніх та малих. Найбільше господарство щодоби здає на кооперативну переробку 20 т молока. Рішення об’єднатися прийшло не від доброго життя. У 2008-му світ переживав економічну кризу, яка жорстко пройшлась і по молочному сектору. Ринок Литви поділила п’ятірка найбільших молокопереробних підприємств, відчутно демпінгуючи ціни. Об’єднавшись у кооператив, господарства починали з того, що консолідували своє молоко у так звані пули і здавали переробникам, але тільки через кооператив. Звісно, знаходилися ферми, які, незважаючи на домовленості, працювали в обхід, однак їх одразу виключали з кооперативу. Таку політику з самого початку підтримали всі члени.

«Якщо говорити про кооперацію, то це та дорога, яку пройшли скандинавські й голландські фермери. В нашому випадку — досить пізно. Система і менталітет нам дуже завадили, люди боялися кооперуватися. Вони думали, що кооператив — це той самий колгосп, де вони не матимуть права приймати рішення. Однак кооператив — це суспільне явище, єдиний шлях еволюції галузі. Пояснити фермерам, що іншого вибору нема, буває складно. Ми щоразу повинні доводити нашим політикам і деяким фермерам, що це та форма, де виробники можуть максимально лобіювати свої інтереси й реалізовувати економічні плани», — розповідає голова кооперативу Нагліс Нараускас.

Нині Pienas LT вважається найбільшим вертикально інтегрованим кооперативом не тільки в Литві, а й в усій Прибалтиці. Загальне поголів’я кооперативу налічує 17 тисяч дійних корів. Щоденно виробляють 410 тонн молока, а з 2015-го ще й переробляють. Завдяки правильній і продуманій політиці, спрямованій на користь свого виробника, кількість господарств-членів зростає — зі 150 у 2008-му до 210 у 2016 році.

Більше інформації читайте в журналі «Молоко і ферма» № 5 (36), жовтень 2016.

 Ctrl
Коли фермерство — поклик серця
02.11.2016
Ctrl 
Кукурудзяний виклик з Ельзасу
11.11.2015

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»