Рубрики

Архів

Коли фермерство — поклик серця

В рамках агарного туру Прибалтикою представники господарств АВМ відвідали одну з успішних сімейних молочнотоварних ферм Литви, котра входить до складу молочного кооперативу Pienas LT. Візит запам’ятався особливим теплом і відкритістю власників ферми. Вітаутас та Вайде Станкявічуси зустріли українських колег у літньому будиночку родинного подвір’я, пригостили сирами власного виробництва (виявляється, ледь не кожна сільська сім’я у Литві займається сироварінням і пишається родинними рецептами) та навіяли особливий настрій мелодіями українських народних пісень.

Непростий старт: 4 нетелі та 9 га

Станкявічуси — яскравий і дуже цінний приклад відданості аграрній справі: розпочавши бізнес лише з 4 нетелей та 9 га землі, зараз родина утримує 430 корів із середньою продуктивністю 9 тис. л і не збирається зупинятися на досягнутому через молочну кризу. Про пройдений шлях, подолані труднощі, власну філософію аграрного бізнесу пана Вітаутаса та особливості молочної галузі в Литві ми й хочемо розповісти українським молочарям.

Після виходу з Радянського Союзу литовці, замість того щоб розпайовувати колгоспні землі, як це, приміром, робили у нас, підтверджували право приватної власності. Родина Станкявічусів знайшла документи, з допомогою яких змогла довести, що до колективізації їхній сім’ї належало 9 га землі. На них та на чотирьох нетелях Станкявічуси й почали будувати сімейний бізнес. Зареєстрували господарство у 1998 році.

Із 9 гектарів, які сім’я отримала у спадок, насправді обробляти можна лише п’ять. Справа в тому, що нинішній рельєф країни сформувався 10 тис. років тому під впливом глобального зледеніння. Льодовик, рухаючись із півночі (зі Скандинавії), згладив нерівності рельєфу, та приніс із собою велику кількість моренового каміння — гранітних валунів діаметром від кількох сантиметрів до 2–3 метрів. Тому в Литві чимало кам’янистих полів, не придатних для обробітку.

Отож новоотриману ділянку засіяли ячменем. Оскільки техніки у Станкявічусів на той час не було, власник із двома помічниками засівали поле вручну. Коли настав час збирати врожай, зіткнулися з тією ж проблемою — відсутність техніки. Довелося продати всіх нетелей, на яких покладали великі надії, і за отримані кошти орендувати комбайн. Але на цьому випробування не закінчилися. Зібраний ячмінь ніхто не купив. Він нікому не був потрібний. Тоді Станкявічуси купили 30 свиней, яким і згодували цей ячмінь. Пощастило їх дорого продати — по 6 литів за кілограм (1,5 $/кг). Тоді придбали перший трактор John Deere 2040. Після вступу до ЄС литовські фермери отримали дотації та субсидії. Це були чималі кошти, за які вони мали можливість розвиватись. Наприклад, їм компенсували 50% вартості сільськогосподарської техніки.

Більше інформації читайте в журналі «Молоко і ферма» № 5 (36), жовтень 2016.

 Ctrl
Економічно привабливе молоко: забаганка чи необхідність?
02.11.2016
Ctrl 
Операція «Кооперація»
02.11.2016

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»