Рубрики

Архів

Харм-Ян ван дер Бік, директор компанії «Юніформ-Агрі»: «Корова завжди була моєю улюбленою твариною, тому я добре знаю, де і як допомогти фермерові»

Щоб звести докупи інформацію про поголів’я, сучасному фермерові не потрібно, як колись, сидіти за стосами паперів. Їх замінили спеціальні комп’ютерні програми. Компанія «Юніформ-Агрі» є одним із світових лідерів, які займаються їх розробкою. На українському ринку її продукт з’явився майже шість років тому. Цьогоріч директор компанії Харм-Ян ван дер Бік відвідав Голландський день молока й охоче відповів на запитання журналу «Молоко і ферма».

— Пане Бік, чому вирішили розробляти програмне забезпечення саме для молочних ферм?

— Я прийшов до «Юніформ-Агрі» у 1986 році. На той момент компанія працювала в декількох напрямках, а через три роки, у 1989-му, новий інвестор прийняв рішення розвивати лише молочний. Мені запропонували очолити компанію, і з 1989-го я обіймаю посаду управляючого директора «Юніформ-Агрі».

Я народився і виріс на молочній фермі, і корова завжди була моєю улюбленою твариною. Тому я добре знаю, де і як допомогти фермерові. До того ж, мене надихає цей вид бізнесу і його стрімкий розвиток. Завдяки сукупності цих факторів я на правильній посаді, і мені досі подобається те, чим займаюсь.

— Досвід у молочному скотарстві допомагає в нинішній роботі?

— Звісно. Я й тепер можу подоїти корову руками, а коли завершував навчання у Вагенінському університеті (Нідерланди), представив проект — перший доїльний робот. До речі, його демонстрували в роботі по телебаченню у 1983 році. Це була перша корова, яку доїли в студії. ІТ-технології, пов’язані з молочним скотарством, завжди були моїм улюбленим предметом.

— Чи може нині фермер працювати без автоматизованих систем управління даними?

— В минулому ми були змушені це робити, тому що не мали комп’ютерів. Я досі зберігаю книгу із записами, якою колись користувався мій батько. Це товстенний гросбух, куди він записував усю інформацію про корів. Якщо батько хотів перевірити стан тільності корів по стаду, то йому потрібно було просидіти над нею цілий вечір, щось виписати і вже тоді робити підрахунки, щоб зрозуміти, чи у правильному напрямку він рухається. Якщо взяти, приміром, ферму на 50 корів, то потрібна ціла ніч, щоб підрахувати лише ключові показники ефективності (надій, вік отелення телиць, дні до першого осіменіння та інтервал між отеленнями).

Певне, на маленьких фермах можна обійтися без автоматизованих систем. Але якщо у вас велика ферма, то, думаю, неможливо управляти нею без програмного забезпечення на кшталт нашого.

Які переваги використання програмного забезпечення для управління молочним стадом, окрім полегшення життя фермерові?

— У яких ще країнах працює «Юніформ-Агрі»?

— Чи відрізняється ринок європейських країн від ринку пострадянського простору?

— Які переваги продукту від «Юніформ-Агрі» порівняно з іншими від подібних компаній?

Відповіді на ці та інші питання читайте в журналі «Молоко і ферма» № 5 (36), жовтень 2016

 Ctrl
Генетичний потенціал силосних гібридів: молоко й економіка
28.12.2016
Ctrl 
Національний день ферми на Сумщині
02.11.2016

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»