Рубрики

Архів

Генетичний потенціал силосних гібридів: молоко й економіка

Сьогодні селекціонери можуть запропонувати виробникам молока широкий асортимент силосних гібридів. Про їхні технологічні та економічні переваги, особливості добору і те, як реалізувати високий генетичний потенціал, розповідає Бенуа Делорд, керівник проекту «Годівля тварин» компанії Limagrain.

 — Пане Бенуа, в чому мета і специфіка селекційної роботи з силосними гібридами кукурудзи?

— Причина специфічної налаштованості нашої дослідної роботи над силосними гібридами у тому, що в центрі уваги має бути кінцевий споживач — молочна корова. Ми маємо виводити гібриди спеціально для цієї категорії тварин. Основне завдання — досягти високого рівня виходу енергії з силосу і зробити це таким чином, щоб корм був безпечний для здоров’я і не викликав ацидозів.

Ще у 1977 році компанія Limagrain вирішила розділити селекційну і дослідну роботу з кукурудзою на два напрямки: силос і зерно. Уже тоді наші дослідники та селекціонери сфокусувалися на тому, щоб отримувати силос із кращими показниками якості за вмістом енергії, перетравності органічної речовини та клітковини. При цьому ми завжди пам’ятали про надої, адже це дуже важливий фактор для фермера.

— Як народжується новий гібрид?

— Процес виведення нового гібриду триває близько чотирьох років. Перших два роки досліджуються господарсько—економічні показники: врожайність, стійкість до хвороб. Обираються найкращі варіанти. Після того починається дослідження кормових характеристик: перетравність, вихід енергії, поживність. Чому в центрі нашої уваги перетравність клітковини? Це той ресурс, який зазвичай упускається, бо прийнято більше зважати на таку ознаку, як вихід крохмалю. Втім, більше 50% енергії в кукурудзі ми можемо отримати зі стебла та листків.

Існує прямий зв’язок між перетравною клітковиною та перетравністю всієї рослини. Чим менша перетравність клітковини, тим менша перетравність рослинної маси і тим менше ми отримуємо енергії. Досягнувши кращої перетравності клітковини, збільшуємо показник перетравності всієї рослини і, відповідно, більше енергії з такого корму зможе отримати тварина.

— Яким чином цього досягти?

— Ми зосередились на дослідженні вмісту лігніну та його структури в гібридах. У різних гібридів вони різні. Ми зуміли змінити структуру лігніну в стінках клітини, завдяки чому покращується доступ ферментів рубця до целюлози та геміцелюлози. При кращій перетравності клітковини збільшується вихід енергії. Це ми встановили, порівнявши більше тисячі гібридів кукурудзи (таблиця 1).

Таблиця 1.

Переваги гібридів з високою перетравністю

  Гібриди з високою перетравністю (#238)Інші гібриди (#861)
Суха речовина, % 34,7 34,5
Перетравність органічної речовини, % 72,1 71,2
Перетравність клітинної стінки, % 52,5 49,9
Чиста енергія, UFL* 0,92 0,90
Вміст крохмалю, % 32,7 33,6

*Французька одиниця виміру енергії лактації, еквівалент енергетичної цінності 1 кг ячменю.

Джерело: LG France (1445 зразків кукурудзи врожаю 2016 р. з умістом СР від 28 до 38%).

На перший погляд, різниця в показниках не така вже й велика: на 1% краща перетравність рослини, на 2,5% краща перетравність клітковини, що дає на 2% більше енергії.

— І що це означає?

— Спробую пояснити, як ці відсотки трансформуються в енергію і гроші. Додаткові 2% перетравності клітковини дають нам лише 0,01 одиниці енергії на 1 кг сухої речовини. Але якщо ми перемножимо це число на вихід СР з гектара, то отримаємо близько 150 UFL, що еквівалентно 150 кг ячменю. При ціні тонни ячменю 150 дол. це становитиме 22,5 євро. Це ті кошти, які ми не вкладаємо додатково, але додатково заробляємо завдяки збільшенню перетравності та вмісту енергії в кормі. Маючи вищий вихід енергії з гектара, ви заготовляєте більше енергії з силосом для тварини і можете заощадити на концентрованому кормі в раціоні.

— Як перетравність силосу позначається на молоці й гаманці?

— Де шукати резерви для зниження собівартості?

— Яким основним параметром слід керуватися при визначенні часу збирання кукурудзи на силос?

Відповіді на ці та інші питання читайте в журналі «Молоко і ферма» № 6 (37), грудень 2016.

 Ctrl
Маржа диктує правила гри
28.12.2016
Ctrl 
Харм-Ян ван дер Бік, директор компанії «Юніформ-Агрі»: «Корова завжди була моєю улюбленою твариною, тому я добре знаю, де і як допомогти фермерові»
02.11.2016

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»