Рубрики

Архів

Метаболічне програмування телят з використанням автоматичних годівниць

Хольгер Крузе, Holm&Laue GmbH, Німеччина

Годівля телят є однією з ключових складових у технології їх вирощування та потребує значної уваги. Впродовж тривалого часу наголос робився на мінімізації витрат через зменшення порцій молока, щоб пришвидшити перехід тварин на сухі та концентровані корми. Сьогодні ми добре знаємо, що основа майбутньої продуктивності тварини закладається саме в ранньому віці, і хороша годівля є запорукою отримання максимального результату від генетичного потенціалу тварини.

Телята народжуються з багатьма недорозвинутими внутрішніми органами. Завдяки комп’ютерній томографії було визначено, що повне формування легенів займає близько трьох тижнів (Dr. Bernd Linke, Німеччина). Всі інші органи також швидко розвиваються в перші тижні життя і спостерігається активний ріст кількості клітин у тканинах. Ось чому їжа з високими поживними властивостями є особливо важливою саме в цей період життя теляти.

Для високої продуктивності корова потребує добре розвинене вим’я. Дослідженнями[1] було встановлено, що інтенсивна годівля телиці впродовж перших місяців життя позитивно впливає на розвиток її вимені (табл. 1). Надалі ж така годівля не має ніякого сенсу. Більш того, телиці, що отримували велику кількість енергії у віці після шести місяців, були схильні до ожиріння.

Таблиця 1.

Ранній розвиток вимені (клітин паренхіми) у телят

Рівень спожитої енергії

з 2-го по 8-й тиждень життя

НизькийВисокий
Паренхіма, г/100 кг маси тіла 1,9 6,2
Рівень спожитої енергії

з 8-го по 14-й тиждень життя

Низький Високий Низький Високий
Паренхіма, г/100 кг маси тіла 16 15 24 23

Джерело: Вrown et al., 2005.

Більше інформації читайте в журналі «Молоко і ферма» № 6 (37), грудень 2016.

[1] Effect of Increasing Energy and Protein Intake on Mammary Development in Heifer Calves. E. G. Brown, M. J. VandeHaar, K. M. Daniels, J. S. Liesman, L. T. Chapin, J. W. Forrest, R. M. Akers, R. E. Pearson, M. S. Weber Nielsen, 2005.

 Ctrl
Автоматизоване випоювання телят: вітчизняний досвід
28.02.2017
Ctrl 
Генетичний потенціал силосних гібридів: молоко й економіка
28.12.2016

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»