Рубрики

Архів

Виробництво молока має бути рентабельним

Щоб мати повнішу картину того, якими були останні десять років для української молочної галузі, ми поспілкувались з Олегом Красноруцьким, директором компанії «ДеЛаваль», яка вже два десятиліття поспіль поставляє на український ринок продукти й технологічні рішення для молочного тваринництва. Які зміни відбулись на ринку, наскільки змінилося ставлення до молочного бізнесу й технологічні підходи, про найяскравіші проекти і те, які інноваційні рішення зовсім скоро будуть доступні в Україні, дізнайтеся з інтерв’ю.

— Олеже Васильовичу, якою вам запам’яталась українська молочна галузь 10 років тому?

— Цікаве запитання. Наша компанія працює в Україні досить давно — ще з 1996 року. Це тривалий період. Якщо ж оглянутись назад на останні десять років, то пригадую, що було багато оптимізму. Ми якраз вийшли з пострадянського шоку, коли молоко нікому не було потрібне. Всі були сповнені очікування динамічного розвитку молочної галузі.

Після першої революції наша компанія реалізувала кілька проектів із залучення інвестицій в Україну. Умови на ринку були сприятливі, люди хотіли розвивати молочну справу, будувати нові ферми. Водночас не вистачало технологічних знань і розуміння того, як це робити. Господарства, які нині є лідерами галузі, закладали основи свого майбутнього успіху саме в той час. Маю на увазі ТДВ «Терезине» (Київська обл.), СТОВ «Агросвіт» (Київська обл.), ТОВ «Вітчизна» (Сумська обл.), ПАТ «Племзавод „Стєпной“» (Запорізька обл.), ТОВ «Українська молочна компанія» (Київська обл.) та інші. Їхні нинішні високі виробничі показники — це правильно розроблений план і правильно вибудована стратегія розвитку десять років тому.

— Як би ви описали тодішній ринок молочного обладнання?

— Перш за все маю сказати, що на нього був попит, і виробники молока чітко розуміли: будувати треба ефективні господарства. Тому чимало їздили в США, Канаду і Європу, щоб запозичити досвід. Найактуальнішою тоді була тема переходу на безприв’язне утримання, щоб поліпшити комфорт та продуктивність тварин, а також підвищити якість молока та ефективність роботи персоналу. Промислове виробництво молока в Україні тоді тільки зароджувалось.

На той час практично було закрито дискусії з приводу необхідності охолодження молока після доїння. В цьому були зацікавлені обидві сторони — як переробники, так і виробники. За перші десять років (приблизно до 2006-го) наша компанія встановила на молочних фермах кілька тисяч танків-охолоджувачів, зокрема близько двох тисяч у Західній Україні. Наступні десять років, на яких ми зараз робимо акцент, більше займалися встановленням доїльного обладнання.

— І все ж питання якості молока усе ще гостро стоїть на порядку денному?

Так. Воно дуже актуальне й сьогодні. Однак якість сировини не залежить виключно від охолодження. Існує комплекс факторів, які на неї впливають: умови утримання тварин, процедура доїння, якість доїльного обладнання, його промивка, використання правильних мийних засобів, охолодження молока, його зберігання і транспортування. Крім того, персонал повинен володіти необхідними знаннями і правильною технологією доїння.

— Чи виправдалися сподівання щодо розвитку молочної галузі?

— Коли було цікавіше працювати: тоді чи зараз?

— Які найцікавіші проекти вдалось реалізувати за останні десять років?

— Які інноваційні продукти найближчим часом з’являться на українському ринку?

— Якими бачать майбутнє української молочної галузі і роль компанії?

Відповіді на ці та інші питання читайте в журналі «Молоко і ферма» № 1 (38), лютий 2017.

 Ctrl
Про ефективність тваринництва і кормовиробництва
28.02.2017
Ctrl 
Успіх в об’єднанні
28.02.2017

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»