Рубрики

Архів

Щоб розвивати виробництво і бути успішним, треба мати бажання

Вадим Петрович Чагаровський, голова ради директорів Спілки молочних підприємств України, — це фахівець, який починав шлях у професії помічником майстра на молочному заводі й поступово проходив усі щаблі до найвищих позицій у молочній галузі України. В роки незалежності він здійснив свою мрію — першим збудував в Україні нове сучасне підприємство і дав поштовх його розвитку. Він живе інтересами галузі й вірить, що попереду — нові цікаві проекти.

Тетяна Антоненко

— Вадиме Петровичу, яких змін зазнала українська молокопереробна галузь за останні 10 років?

На жаль, можна констатувати, що жодного кроку вперед молокопереробна галузь за ці роки не зробила. Не відбулася загальна модернізація галузі, необхідна хоча б у зв’язку з нашими деклараціями стосовно вступу до СОТ, починаючи з 2004–2005 року, а потім наміром вступу до ЄС. Співпраця з такими організаціями та об’єднаннями вимагає зовсім іншого рівня молочної галузі. Шкода, але руху вперед не спостерігалось. Є окремі острівці позитивних змін, успіхи деяких компаній. А загалом молокопереробка живе зараз тим, що було створено в радянський і пострадянський час.

Обсяг переробки в останні 10 років також не збільшився. Навпаки, він скоротився. Якщо у 2006 році перероблялося 6,2 млн. тонн на рік, то тепер приблизно 4,2 млн. тонн, тобто майже на третину менше.

Єдине позитивне, про що можна говорити, — це те, що в структурі молока, яке надходить на переробку, 50% становить сировина, отримана із сільгосппідприємств. Тобто, частка індустріально виробленого молока зросла, і це добрі зміни, тому що переробники, працюючи з сільгосппідприємствами, можуть контролювати якість молока, планувати співпрацю з постачальниками і говорити про умовні сировинні зони.

— Що можна сказати про появу нових молокопереробних підприємств в Україні та про модернізацію існуючих?

За останні 10 років в Україні з’явилося два нові підприємства: у 2008 році було пущено Білоцерківський молочний комбінат потужністю переробки 250 тонн на добу. Його спеціалізація — виробництво продукції з незбираного молока. Завод збудовано буквально в чистому полі, з нуля. У 2012 році став до ладу Вінницький молочний комбінат, який належить компанії Roshen і виробляє продукцію для неї, тобто спеціалізується на продукції B2B: масло, сухе молоко та молочний жир. Продукція Вінницького комбінату йде також і на експорт.

Нові технологічні лінії з виробництва брендів дитячого харчування «Агуша» (PepsiCo) і «Яготинське для дітей» (Яготинський маслозавод) не можна назвати новими підприємствами, це нові цехи у складі існуючих підприємств.

Що ж до модернізації, то, перш ніж говорити про неї, треба розділити переробні підприємства на ті, які можна віднести до стабільних, і на проблемні. До стабільних я б відніс підприємства мультинаціональних компаній. Таких великих підприємств у нас три: Danone, Lactalis і PepsiCo. З українських до цієї групи можна включити «Молочний альянс», «Люстдорф», Тернопільський міськмолзавод та «Дубномолоко».

Зараз в Україні більше 200 переробних підприємств, які звітують про виробничу діяльність. Але треба їх чітко розділяти, тому що сьогодні 20 компаній переробляють 80% сировини, яка надходить у переробку. А решта молока, 20%, йде на 150–160 підприємств, які, фактично, ніяк не впливають на молочний ринок. Мало того, це саме ті підприємства, які не пройшли модернізацію і не в змозі її провести, тому доля цих підприємств одна — вони банкрутуватимуть.

— Що ви можете сказати про конкуренцію на внутрішньому ринку та маркетингові стратегії українських молокопереробних компаній?

— Яка ситуація з законодавчим забезпеченням галузі та державною підтримкою?

— Яка ситуація з підготовкою спеціалістів молочної галузі?

— Що ви думаєте про можливості вертикальної інтеграції в молочній галузі України?

— Які перспективи української молочної галузі?

Відповіді на ці та інші питання читайте в журналі «Молоко і ферма» № 1 (38), лютий 2017.

 Ctrl
Автоматизоване випоювання телят: вітчизняний досвід
28.02.2017
Ctrl 
Про ефективність тваринництва і кормовиробництва
28.02.2017

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»