Рубрики

Архів

Автоматизоване випоювання телят: вітчизняний досвід

У попередніх номерах журналу ми розповідали про різні аспекти автоматизованого випоювання телят. Зокрема описували закордонний досвід. Хоча використання автоматичних годівниць — рідкісна практика на вітчизняних молочних фермах, є кілька господарств, де телят випоюють автомати. Серед них ПСП «Родіна», що на Харківщині. Тут їх застосовують більше року і мають хороші результати.

Успішний молочний бізнес у приватному сільськогосподарському підприємстві «Родіна» вибудовували роками й переконані, що все починається зі здорового теляти. Пошук кращих технологічних рішень привів до автоматизованого випоювання.

Перший автомат на підприємстві встановили в серпні 2015 року. Він обслуговує 100 теличок, які розміщуються в 4 секціях по 25 голів з однією годівницею на кожну групу. Згодом установили ще один автомат для випоювання бичків. Він працює за схожою схемою, але тварин утримують у 3 секціях по 30 голів.

Від народження до автомата

Новонароджене теля близько 30 хв. перебуває біля матері. Допускають, щоб корова його облизала. Обтирають слиз, обробляють пуповину йодом. Після цього теля переносять в індивідуальну клітку під лампу і впродовж першої години життя напувають через стравохідний зонд розмороженим пастеризованим молозивом — 4 літри температурою 40 градусів. Усі наступні годівлі — пастеризоване молоко. Також кожному теляті впродовж першої доби вводять антибактеріальні противірусні препарати.

Наступного дня телят із пологового відділення переводять у чисті продезінфіковані індивідуальні клітки. Тут їм згодовують пастеризоване проблемне молоко по 2,5 літра 3 рази на добу через соску. Через 3-5 днів індивідуального утримання телят переводять у групу на автоматизоване випоювання.

Більше інформації читайте в журналі «Молоко і ферма» № 1 (38), лютий 2017.

 Ctrl
Маркування кореня хвоста як метод виявлення корів в охоті
05.05.2017
Ctrl 
Метаболічне програмування телят з використанням автоматичних годівниць
28.12.2016

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»