Рубрики

Архів

Маркування кореня хвоста як метод виявлення корів в охоті

Ефективне відтворення стада на сучасних промислових комплексах неможливе без якісної програми виявлення корів в охоті. Оскільки візуальне визначення має певну складність, спеціалісти практикують кілька інших методів. Як це відбувається на найбільшій молочній фермі України (загальне поголів’я — 7,5 тисячі, з них 3,7 тис. корів), і зокрема про метод маркування кореня хвоста, на Х Міжнародному молочному конгресі розповів заступник директора з тваринництва ТОВ «Українська молочна компанія» Сергій Головаш.

Виявлення статевої охоти в корів вважають найбільш затратною складовою і, безсумнівно, основним обмежувальним фактором успіху програми штучного осіменіння на багатьох молочних фермах. Помилки у виявленні еструсу пов’язані зі збільшенням тривалості міжотільного періоду, втратами молока, збільшенням витрат на ветеринарні заходи й утримання нетелей, а також сповільненням генетичного прогресу у стаді. Щоб досягти майстерності у виявленні статевої охоти, слід ураховувати певні фактори. Перш за все, корова повинна проявляти фізіологічні зміни та зміни в поведінці. По-друге, їх потрібно вміти виявити, щоб визначити, чи осіменяти тварину, і коли саме. Ефективне виявлення охоти допоможе досягти бажаних показників відтворення.

Основною ознакою еструсу є поведінка корів, коли вони дозволяють іншим тваринам робити на себе садку і стоять при цьому спокійно. Другорядні ознаки спостерігають до або після активної статевої охоти. Вони можуть бути спричинені не лише охотою, тому однієї ознаки недостатньо, щоб прийняти рішення осіменяти корову.

У практиці Української молочної компанії (УМК) поєднують кілька методів виявлення корів в охоті:

— безпосереднє спостереження за тваринами;

— автоматизований контроль рухової активності (педометрія);

— маркування кореня хвоста;

— синхронізація статевого циклу.

Більше інформації читайте в журналі «Молоко і ферма» № 2 (39), квітень 2017.

 Ctrl
Україна все ще на початку розкриття свого аграрного потенціалу
05.05.2017
Ctrl 
Ближче до споживача й контролю цін через кооперацію
05.05.2017

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»